neljapäev, 25. oktoober 2012

Kes kannatab, see kaua elab

Ilmselt olete isegi tähele pannud, et suurem osa fantaasiaraamatuid ei piirdu vaid ühe osaga. Triloogiad on tavapärased, aga leidub ka kümne ja rohkema osalisi sarju.
Olen jõudnud järeldusele, et hea raamatu peaks kätte võtma siis, kui kõik planeeritud osad juba ilmunud on.
Tegelikult on mul kuri kahtlus, et sellist tahtejõudu mul muidugi ei ole.
On ikka frustreeriv küll, kui oled saanud korraliku emotsionaalse laksu ühest heast raamatust ja siis selgub, et järgmine osa ilmub heal juhul aasta pärast ja viimase osa ilmumisaeg on üldse teadmata. Kahjuks on nii, et aasta pärast on mul juba suur osa asjassepuutuvaid ja tähtsaid asju meelest läinud.

Milliste raamatute ilmumist ootate teie pikisilmi?
Mulle meenub siinkohal esmalt Peter V.Bretti Maalingutega mehe III osa "The Daylight War" (ja siis kunagi peaksid ilmuma veel neljas ja viieski osa).
Siis Patrick Rothfussi Kuningatapja kroonika III osa "The Doors of Stone".
Ja hirmsasti tahaks lugeda Cassandra Clare´i Mortal Instruments kuuendat osa "City of Heavenly Fire".
Ja siis Richelle Meadi sarja Bloodlines III osa "The Indigo Spell"...

Oeh. On, mida oodata. Kannatus saab korralikult proovile pandud. Õnneks teeb ootamise kergemaks see, et aeg-ajalt ilmub jälle häid raamatuid, mida ootamise ajal ette võtta.
Muideks, olen kuulnud ka selle postituse pealkirjaks oleva tuntud vanasõna modifikatsiooni - kes kannatab, see kaua kannatab. Nii võib täitsa juhtuda, et kirjanik otsutab ühel hetkel oma suurejoonelise sarja kirjutamise üldse katki jätta :)

13 kommentaari:

  1. Mina ootasin väga kaua esmajärjekorras Cashore "Bitterblued", see võttis küll paar aastat aega, aga nüüd on olemas ja loetud. Meadi "Golden Lilyt" ootan endiselt, kuna Kriso ütleb jätkuvalt, et see neil varustaja laost otsas. Peaks kuskilt mujalt ära tellima. Praegusesse Most Wanted nimekirja paigutaks ma vast Troonide mängu järgmise eestikeelse tõlke, kuna olen seda just emakeeles lugeda otsustanud, samuti hoian silma peal eestikeelsel Paolini "Pärandil". Rothfussiga on mul väike varu, kuna pole veel "Targa mehe hirmu" läbi lugenud. Hobbi draakonisari ("Rain Wilds Chronicles") jäi viimati väga pooleli, tuleb viimast osa hoolega peale passida. Ja Maggie Stiefvater töötab oma toreda haldjasarja ("Lament", "Ballad") kolmanda osa kallal, mille pealkirjaks pidada saama kas "Requiem" või "So sing the dead", samuti kaarnapoiste teise osaga (kaarnapoiste raamatust plaanin nädalavahetusel postituse teha ka). Nii et ootamist jagub küllaga ja kuhjaga!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Martini "Vareste pidusöök" I osa ilmub Varrakult ilmselt juba novembris (http://varrak.ee/product/11349/). Paolini "Pärand" ilmub detsembris (http://pegasus.ee/uudis/christopher-paolini-parand-ilmub-detsembris-2012).

      Kustuta
  2. Ma ühinen siin eeskirjutaatega, kah tahaks lugeda Värvitud Mehe jätku, Kuningatapja Kroonikate kolmandat ja mittemainitutest veel Brotherbandi kolmandat.

    VastaKustuta
  3. Brotherbandi on lootust lugeda õige varsti - see peaks ilmuma selle aasta 30.oktoobril.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tänud vihje eest, ei osanudki nii kiiresti seda oodata. küll oleks tore kui kõik kirjanikud suudaks vähemalt paar raamatut aastas toota, mõne puhul peab paraku iga järgmist raamatut paar aastat ootama...

      Kustuta
  4. Ma ootan hetkel Rothfussi kolmandat raamatut, siis Bitterblue paperbacki ilmumist ja Hobbi Blood of Dragons'it.
    Hobbi City of Dragons on loetud aga pehmekaanelise ilmumist ootan ikka, et see ka omale soetada.

    VastaKustuta
  5. Minul on suurim ootus vist seotud "Ajaratta" sarja viimase osa ilmumisega, aga see on minu teada juba trükis, nii et palju enam ei lähegi. Hobbi draakonisarja eelviimane osa on mul ka veel lugemata, võib-olla siis, lugedes Pihla kommentaari, tasubki selle lugemisega oodata seni, kuni on tulnud ka viimane - et ei peaks kaua kannatama. :) Loodan, et varsti valmib Deborah Harknessi "Discovery of Witches" kolmas raamat, ja väga ootan Cassandra Clare'i "Mortal Instruments" ja "Infernal Devices" järgmisi osi. Bretti "Maalingutega mehe" viimane osa oleks ka tore... ja usun, et kui "Targa mehe hirm" läbi saab, jään selle sarja järgmise osa ootele. Kindlasti on neid asju veel, kõik ju kohe ei meenu.

    Mul on üldiselt siiski hea meel, kui hea lugu ei lõppe ühe raamatuga, vaid seda saab edasi nautida - kuigi mingist massist alates varitseb oht, et ideed hakkavad korduma ja kokkuvõttes jääb sarjast seetõttu hoopis kehvem mulje (eks autor peab selle hetke ära tundma ja soovitavalt napilt enne lõpetama). Mõnes mõttes on see ootus ju ka mõnus seisund - eelteadmine, et midagi head on varsti tulemas. :) Umbes nagu tööpäeva jooksul mõte, et õhtul kodus on kavas valmistada midagi erakordselt maitsvat...

    VastaKustuta
  6. Ajaratta viimast ootan ka mina pikisilmi. Õnneks pole 8. jaanuar enam mägede taga. Ja siis ootan ma kannatamatult Jää Ja Tule Laulu puuduvaid raamatuid (tahaks juba teada, kuidas lugu kulmineerub ja kes ellu jääb).

    VastaKustuta
  7. Kirjutan Teile www.vanaraamat.ee lehekülje nimel.

    Kirjutan seoses küsimuse ja palvega, kas oleks võimalik lisada meie raamatuäri link Teie blogisse?

    Lisaks küsin, kas tohime Teie blogi lisada meie blogis olevate raamatublogide nimekirja.

    Vaeva kompenseerimiseks pakuks Teile kingituseks mõne raamatu?

    Kõike kaunist soovides,

    Siim Kala
    oü Biblio
    siim@vanaraamat.ee

    VastaKustuta
  8. Aitäh huvitava ettepaneku eest. Teil on tõepoolest muljetavaldav fantaasia- ja ulmejuttude kogu, mistõttu oleks viitamine täitsa asjakohane. Arutasime asja paari käepärase autoriga (Maarja ja Kadri) ja oleme pakkumisega põhimõtteliselt nõus.
    Tekitasin blogi paremasse serva uue nupu, kuhu autorid saavad edaspidi lisada linke huvipakkuvatele blogidele ja lehekülgedele. Sinna saame ka teie lehekülje lisada. Raamatutepakkumine on tore. Kas sobib nii, et palun meie aktiivsematel blogijatel (nt Maarja, Kadri, Indrek, Tuul, Mairi) Vanaraamatu leheküljel surfata ja kui me leiame mõne just meie kollektsioonist puuduoleva fantaasia- või ulmeraamatu, siis saame äkki kokkuleppele?
    Raamatusoovid kogume siiasamma kommentaariumisse ja lõpuks võtan teiega e-kirja teel ühendust.

    VastaKustuta
  9. Maarja veel arvab, et kui juba raamatuid jagatakse, siis võiks isegi vanaraamatu logoga bänneri vms üles riputada.

    VastaKustuta
  10. Mina jagan Pihla, Kadri ja Maarja arvamust (ja teate, jah? Neil on seal lehe peale Krabat olemas... ja mul ikka veel ei ole...)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. nüüd on! :) (uuesti, sajaseitsmendat korda loetud ka)

      Kustuta