kolmapäev, 24. oktoober 2012

Magician's Apprentice; Trudi Canavan




Ma usun, et enamus tõsisemaid fantaasiafänne on Trudi Canavani nime kuulnud, suur osa lugenud ka tema tuntuimat triloogiat "The Black Magician trilogy" (tõlgitud vist ka eesti keelde) ja elanud kaasa Sonea seiklustele. Siin blogis sellest triloogiast arvustust ei ole, aga kõrvalepõikena julgen soovitada - väga õnnestunud sooritus. Tuntud on ka tema teine triloogia "The Age of Five", mis leiab aset vist mingis teises maailmas, ning tema kolmas - "The Traitor Spy trilogy", millega autor naaseb kuuldavasti esimesest raamatusarjast tuttavate tegelaste ja maailma juurde (ise ma pole seda veel lugenud, aga siin blogis on sellest juba juttu olnud). Magician's Apprentice on eellugu The Black Magician ja Traitor Spy sarjadele, asetatuna samasse maailma mõnisada aastat ajaloos ettepoole.
SPOILER
Peategelaseks on Tessia, kohaliku üliku palgal oleva ravitseja tütar ning abiline. Kõigi jaoks ootamatult lööb temas välja maagia (ta on nn. "natural", nagu Sonea'l hilisemas sarjas) ja kohalik ülik ning võlur võtab ta enda juurde õpilaseks. Suure osa raamatust sisustab suur sõda Kyralia ja Sachakani võlurite vahel, selle puhkemise lugu, käik ja lõpplahendus. Väiksemamahuline paralleelne  sündmustik leiab aset ka Sachakani pealinnas, mis heidab põgusa pilgu ka pealtnäha üheülbaliselt õela vastaspoole inimlikumale osale ning aitab näidata sõda sellisena nagu ta on - tihti on mõlemal poolel häid inimesi, kes tapavad ja surevad saatuse mängukannidena ja paljuski sõltumata oma tahtest või süüst.
Pealiinis saame kaasa elada Tessia arenemisele noore naisena, võlurina ja ravitsejana, näeme ka teiste peategelaste kasvamist ja arengut ning oleme tunnistajaks mitmete nähtuste sünnile, mis hilisemasse aegadesse asetatud raamatutes juba enesestmõistetavad on. Näiteks ei olnud Tessia raamatu alguses veel olemas Võlurite Gild'i, võlujõuga ravitsemist ega ehitamist ei tuntud ja vere kaudu teise inimese jõu ammutamist nimetati Kõrgemaks maagiaks, mitte Mustaks maagiaks (ning loomulikult praktiseerisid seda kõik võlurid). Selle viimase detailiga seoses leidsin raamatust ka ühe näpuka - ühes kohas raamatu keskel oli autor ilma igasuguse arusaadava põhjuseta kasutanud väljendit "black magic" tavapärase "high magic" asemel - eks tegijal juhtub :)
Nagu mul viimasel ajal kombeks, siis laksan ikka kriitikaga ka - olles The Black Magician triloogiat varem lugenud, muutis see mõnegi asja veidi liiga etteaimatavaks. Võibolla on parem alustadagi (hiljem kirjutatud) eelloost ja siis võtta ette triloogia....? Tore oleks ju olnud kaasa elada Tessia püüdlustele maagiat ravimisel rakendada, kui ei oleks ette teadnud, et see tulevikus olemas on.  Teiseks - Tessia oli kui Sonea koopia, samamoodi tagasihoidlik taust, ootamatult avaldunud võluvõimed, kirg ravitsemise järele jne. Kui miski neid eristas, siis Soneas oli rohkem mässumeelsust, Tessia oli tema kõrval kuidagi lahjem. Kolmandaks - Sachakani armee alistamisega saavutas raamat nagu hetkeks oma kõrgpunkti, mille järel aga tuli veel arvestatav osa lugemist ja minul isiklikult oli veidi probleeme seal huvi säilitamisega - mitte just eriti kiire tempo ei tulnud kah siin kasuks. Neljandaks - eri aegades toimuva tegevuskäiguga raamatuid võrreldes aastasadade möödumist järgnenud osades oluliselt ei märka. Tehnoloogia ja oskuste tase ning inimeste käitumine väga palju nendes raamatutes ei erine. Ainus olulisem erinevus oli võlujõu võitluses kasutamine - kui meenutame Sonea duelli ja sellele eelnenud treeningut, siis mäletame, et nõrgem võlur võis edukalt alistada tugevama oskusliku taktikaga, selles raamatus aga oli kogu võlujõuga võitlemine väga palju primitiivsem - kusjuures muus osas võlurid ei jätnud just oluliselt vähemarenenud muljet.
Positiivse poole pealt - Canavan on ikka pagana hea karakterite ja lugude kirjutaja, kuigi tulemus pole ehk alati kõige tempokam. Tegelased olid vägagi usutavad ja sümpaatsed. Mulle meeldis kuidas algul Kyralia võlurid olid nagu ülikud ikka, lõhestatud klikkideks ja sisustasid meelsasti oma aega intriigitsedes, tõeliselt suurte probleemide tekkides aga võitlesid nagu üks mees ning omavahelised konfliktid ja usaldamatus olid unustatud. Samamoodi arenesid ka peategelaste omavahelised suhted, kuigi ei saa öelda et tekkinud romantiline liin nüüd väga üllatav oleks olnud. Veel kümme aastat hilisemasse aega paigutatud epiloogis oli peategelaste edasine saatus kenasti ära mainitud, nii et mingeid erilisi lõngu ripakile ei jäänud.
Kokkuvõttes - kui Canavani stiil sobib, siis kindlasti soovitan. Kui The Black Magician triloogia veel lugemata, siis tasub see raamat ehk esimesena pihku haarata :)
Action 4
Romantika 3
Maagia 3
Thriller 4
Huumor 1

7 kommentaari:

  1. Tempo aegluses ei ole ma Canavani iial süüdistada osanud (kui mu 11-aastane tütar luges musta võluri triloogia kevadvaheajal nelja päevaga läbi, siis ei saanud seal olla just ülemäära palju aeglust, kas pole?), kuid ma võin seda tädi süüdistada paljus muus, sealhulgas väga puudulikus karakterite käsitluses, muutumatus skeemis läbi mitme sarja (mis juba teise sarja juures igavaks muutub)... Oh jah... Ja Musta Võluri triloogiast kirjutasin ma kevadel oma blogidesse (ettevaatust spoileritega!):

    http://miira-miira.blogspot.com/2012/03/nii-nuud-on-siis-ka-see-kolmas-raamat.html

    http://miiramarie.blogspot.com/2012/04/must-volur.html

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tempost - mul see tunne vist tekkis raamatu teises pooles, siis nagu kuidagi venis see tegevus...
      Musta Võluri triloogia lugemisest on mul juba mitu aastat möödas (lugesin kah inglise keeles) ja ei mäleta enam kuidas minu maitse jaoks selle tempoga seal oli.
      Karakterite osas - see oli mu neljas raamat temalt ja juba tekkis esimene dejavu tunne just peategelasega seoses. Kas võib siis olla et tal on välja mõeldud piiratud hulk tegelasi keda ta siis eri nimedega kõikidesse raamatutesse heidab? :S

      Kustuta
  2. Raamatu nimi ja kaanepilt tekitavad tahtmatult tunde - kas ma tõesti pole seda raamatut juba lugenud? Paluks fantaasiakirjanikelt natuke rohkem fantaasiat!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle tundub, et Canavanile meeldivad kohe eriti need keebiga naised/mehed. Nii The Black Magician triloogia kui ka The Traitor Spy triloogia raamatute kaantel ilutsevad keebid. Ei saanud selles postituses kommenteeritud raamatki erineda :) Ega tegelikult mul pole keebimeeste vastu miskit, tätoveeritud poolpaljad näitsikud on hullem variant.
      Kusjuures Wikipedia näitab Trudi Canavani ametiks Author/Graphic designer

      Kustuta
    2. Age of Five sarja peal on hoopis midagi muud - mitte musta keebiga mees, vaid valge keebiga tädi...

      Kustuta
    3. No vot, aga ikkagi keep! Aga võib-olla on tehtud kusagil mingisugune uurimus, millest nähtub, et inimesed ostavad kapuutsimeeste pildiga raamatuid suurema innuga kui raamatuid, millel ilutsevad kollid, lima ja zombid.

      Kustuta
    4. See keebivärk koosmõjus pealkirjadega on tõesti juba nii kaugele läinud, et ma lihtsalt ei julge enam ühtegi keebiga mehe pildiga raamatut poest osta, sest hakkan kahtlema - äkki ma ikkagi olen seda juba lugenud? Kui veel ka sisututvustus on selline ebamäärane (tavaline külatüdruk/poiss avastab ootamatult, et temas peitub võimas maagia, läheb vinge võluri juurde õppima jne), siis on tuvastamine eriti lootusetu.

      Aga mis puudutab Kadri viimast repliiki, siis sellest tulenevalt jääb mulle see poolpaljaste tibide kaanelepaneku trend täiesti arusaamatuks. On üsna üldteada asjaolu, et seda tüüpi urban fantasy raamatuid loevad eelkõige naised (on loomulikult ka teistsuguseid näiteid, aga ma arvan, et statistiliselt vastab see ikkagi tõele). Minule naisterahvana imponeeriks kaane peal oluliselt rohkem poolpalja sarmika noormehe pilt (kujutan ette, et statistiliselt on see olukord jälle tõenäolisem kui vastupidine). Miks siis kaanekujundajad sellest nii harva lähtuvad? :(

      Kustuta