kolmapäev, 23. november 2011

Teejuht fantaasiakirjanduse klassikasse

Leiate siit. Mitut pildil olevat raamatut lugenud olete? Mina sain ainult kümmekond kokku. Palju toredat lugemist veel ees :)

14 kommentaari:

  1. Lahe skeem, kuigi mulle tuli pähe veel mitmeid asju, mida siia lisada võiks - aga no ju siis ei mahtunud. :D Lugenud olen ma neist ka masendavalt vähe, aga vähemalt leidsin näiteks Jordani "Wheel of Time" sarja kenasti 10+ osaga sarjade hulgast... Kusjuures sinna viib nooleke, kus tahetakse lõpetatud sarju, nii et väga inetusti viivad eksiteele - viimane osa tuleb ju alles 2012!

    VastaKustuta
  2. Tõesti tore skeem :) Kuigi jah, pakutud valik on piiratud ruumi tõttu pisike. Lugenud olen isegi mõnikümmet, aga äratundmisrõõmu ja nalja seda rohkem :D

    VastaKustuta
  3. 24, kui sisse lugeda sarjad, millest ainult mingi tükk on loetud.

    VastaKustuta
  4. Mmm, 40 kui lugeda seeriad üheks nagu nemad seal on teinud. Skeem on suhteliselt üldine ja nii mõnedki väga head seeriad/raamatud puuduvad. Eks nad ilmselt ole üritanud teemade kaupa kategoriseerida ja võtta üks teos ühte teemat illustreerima... aga isegi nii on minu arust mõningaid auke sees.

    VastaKustuta
  5. Pildi aluseks oli meediakanali NPR küsitluse (kokku üle 60 000 vastuse) alusel koostatud nimekiri 100 parimast fatnaasia- ja ulmeraamatust. Nii et eesmärgiks siis vast pigem need lugejate lemmikraamatud kuidagi (ja päris toredasti) süsteemi paigutada, mitte anda ammendavat ülevaadet kõikvõimalikest žanri alateemadest. Sellepärast augud sees teemakäsitlustel.
    Valikut on selgitatud G.Weldoni artiklis, näiteks selliste märkustega: "It'll also help to keep in mind that Young Adult books were kept out of the running, which explains the absence of Rowling, Pullman, Narnia, Earthsea, and many more. /---/ Your personal list of the "best" science-fiction and fantasy books may look nothing like this one. But the next time you're thinking about a book or series to try out, consider the fact that even those titles languishing in the lower quarter of the list were voted the best by over 1,000 of your fellow readers." (http://www.npr.org/blogs/monkeysee/2011/08/11/139346998/nprs-top-100-science-fiction-and-fantasy-novels-parsing-the-results).

    VastaKustuta
  6. Ja esikümme ka:
    1. The Lord Of The Rings Trilogy, by J.R.R. Tolkien
    2. The Hitchhiker's Guide To The Galaxy, by Douglas Adams
    3. Ender's Game, by Orson Scott Card
    4. The Dune Chronicles, by Frank Herbert
    5. A Song Of Ice And Fire Series, by George R. R. Martin
    6. 1984, by George Orwell
    7. Fahrenheit 451, by Ray Bradbury
    8. The Foundation Trilogy, by Isaac Asimov
    9. Brave New World, by Aldous Huxley
    10. American Gods, by Neil Gaiman

    VastaKustuta
  7. Väga lahe tabel. Ma sain esmauurimisel 32 nimetust. Kummalisel moel enamik neist ulme poole pealt. Ajasin jooni taga ning tuhlasin seal ringi. Itsitasin, kui mõni vana lemmik meelde tuli, võdistasin õlgu Hyperionit vaadates (preestri pervesne lugu meenus esimesena) ja imestasin silmad peast: miks Hyperion on "paluks mulle mõlemat" all, aga pöidlaküüt puhas ulme? Aaga, ma arvan, et selles tabelis saab veel mingi perioodi aega veeta...

    VastaKustuta
  8. Huvitav kokkusattumus - kui pildil olevatest raamatutest olen lugenud vaid 13, siis 9 neist on sellised, mis mahtusid esikümne hulka. Ainult Huxley "Brave New World" ongi lugemata. Aga väga tore skeem oli jah.

    VastaKustuta
  9. Ok, nimekirja kujul vaadatuna tuli mõned raamatud lisada (Ma suutsin näiteks Düünist graafikul mööda vaadata)...

    VastaKustuta
  10. Mul esikümnest lugemata nii see Asimovi sari kui Huxley. Samas tabelist sain 21 nimetust kokku. Aga mõtteid ja plaane tekkis tabelit vaadates küll- kahju et seda lugemisaega nii napilt on.
    Pikemalt on plaanis olnud Clockwork Orange millest ka eriti sürreaalne ja vägivaldne film on olemas. Raamatuni ei ole jõudnud, aga kuna sellele nii paljudes kohtades viidatakse, siis plaanis on juba kauemat aega- omamoodi klassika ju.

    VastaKustuta
  11. Tore skeem ja tore esikümme. Seda Huxleyd ma kunagi mõned aastat tagasi üritasin, aga ajas miskipärast nii närvi, et jätsin pooleli (mida minu puhul raamatutega juhtub väga harva).

    VastaKustuta
  12. Ma olen suurelt skeemilt vist ligi paarkümmend nimetust lugenud (sarjad üheks nimetuseks lugedes) ja top10 nimekirjast 7. Aga pea kõik on loetud suht ammu, sellega seoses torkabki silma et need on seal suures osas tõelised "klassikud", st ajaproovile vastu pidanud raamatud (ebaviisakam väljend oleks öelda et lihtsalt vanad...). Ning olgem ausad - ega mu maitse vist päris 1:1 hääletajate maitsega vist ei klapi, nii uuematest kui vanematest raamatutest on mitmeid selliseid mis mulle nii mõneski seal listist toodust on rohkem meeldinud/meelde jäänud.

    VastaKustuta
  13. Mul on esikümnest lugemata "Jää ja tule laul" (ei ole eepiline imeulme minu zhanr ja ei viitsi sellele aega raisata, parem loen ehtsa ajaloo kohta midagi sama eepilist) ja "Ameerika jumalad" (BAAS-i arvustused on eemaletõukavad: mulle käib põhimõtteliselt närvidele postmodernistlik cross-over mix kui omaette zhanr, Godzilla Beats King Kong jne).

    VastaKustuta
  14. See ei ole küll otseselt siinse postituse teemasse, aga juhtusin hiljuti lugema ühte blogipostitust, kus üks (fantaasiakirjandusega mitte väga tuttav) autor analüüsib paari fantaasiakirjandusteost feministlikust vaatepunktist ja küsib kommentaatoritelt nõu, milliseid tugevate naistegelastega raamatuid tasuks lugeda. Kommentaarides igatahes kirjeldatakse päris palju erinevate kirjanike teoseid, võib-olla leiab keegi siinsetest lugejatest sealt inspiratsiooni. :)
    Blogipostitus asub siin: http://freethoughtblogs.com/blaghag/2011/12/feminist-fantasy/#comments

    VastaKustuta