esmaspäev, 10. august 2015

Kiera Cassi Valiku triloogia (mis ei ole tegelikult triloogia)

Pidin tundma vist fantaasiakirjandusest suurt puudust, sest lugesin ühe hingetõmbega läbi Kiera Cassi Valiku-sarja raamatud „Väljavalitu“ (The Selection), „Eliit“ (The Elite) ja „Printsess“ (The One). Tõtt öelda kavatsen ette võtta ka neljanda raamatu „The Heir“. Viimane raamat peaks ilmuma aastal 2016.
Tegelikult ma ei teagi, miks ma nii õhinas olen, sest raamatute süžee on küllaltki lapsik, dialoogid suuresti magedad, lõpp aimatav. Aga no midagi pidi olema. Selle sarja raamatud on maailmas väga populaarsed, isegi Apollo abivalmis müüjanna teatas, et „kusagil üks osa peaks veel olema, kuigi viimasel ajal on neid raamatuid väga palju müüdud“. Kuuldavasti hakkab ka Warner Bros varsti filmi väntama või vähemasti on ostetud filmitegemise õigus.

Ei saa salata, teismelisele romantikule ilmselt istuks see raamat väga. Täitsa siivsalt kirjutatud ka, ei midagi P.C. ja Kristin Casti Öö Koja raamatutele sarnast. Ja vanad kõbid ei peagi seda sarja lugema ja arvustama.

Lühidalt on lugu selles, et Illea prints Maxon Calix Schreave otsib kaasat. Selleks korraldatakse suurejooneline võistlus, millest saavad osa kõik Illea elanikud, kuna Valikut kajastatakse televisioonis (kuskilt hakkas kõrvu, et Valik on Näljamängude versioon ilma veresaunata, kuigi võin kinnitada, et verd siiski valatakse). Valik on loodud spetsiaalselt selleks, et tuua raskustes rahvale rõõmu. „Tundub, et kõik muutuvad pisut õnneuimaseks, kui vaatavad printsi ja tema tulevase printsessi suurt armastuslugu lahti rulluvat.“
Raamatu esimeses osas on väljavalituid 35, teises osas 6 ja kolmanda osa lõpuks peaks selguma, kes osutub võitjaks. Kuna minategelaseks on America Singer, on asjalikule lugejale koheselt mõistetav, et tal on võitmiseks, st printsiga abiellumiseks, küllalt head šansid. Et lugu aga kohe esimese saja leheküljega lõppu ei jõuaks, on takistusrajale asetatud armsad ja vähem armsad konkurendid, vanad kallimad, mässulised, kuningas oma vigadega.

Tegevus toimub kunagi tulevikus, pärast neljandat maailmasõda. Riigis on kastisüsteem, mille ühte madalasse, Viiendasse, kasti kuulub ka America. Esialgu on palju neid, kes leiavad, et on ebaõiglane sundida printsi abielluma endast madalamasse klassi kuuluva naisega.
Terve Singerite pere on kunstnikud, America oskab paljusid pille mängida ja laulab väga hästi. Tõtt öelda lootsin, et nendest oskustest on Meril ka võistluses mingit tolku, aga millegipärast unustas kirjanik selle liini peaaegu üldse ära.

Hingelt on America mässaja, selline tahumatu tegelane nagu VA Rose Hathaway. Kas päriselus ka keegi niimoodi kuningale vastu julgeks astuda, on kahtlane. Aga eks see üks tänapäevane muinasjutt ole. Mulle meeldis väga peategelase suhtumine oma peresse ja sõpradesse. Kohati oli America naiivne, aga samas ei saagi selles vanuses tütarlapselt veel oodata teab mis suurt elutarkust ja kindlust armuasjades. Pealegi ei tee olukorda sugugi kergemaks asjaolu,et prints Maxon tahab ka teiste Valikus osalevate tüdrukutega sõprust hoida ja kutsub kõiki kallikesteks. 

Loo sisuproportsioonid
Maagiat: 0
Romantikat: 5
Tapmist ja tagaajamist: 3
Tegelaste arengut ja eneseleidmist: 4

Huumorit: 2

2 kommentaari:

  1. "Tegelikult ma ei teagi, miks ma nii õhinas olen, sest raamatute süžee on küllaltki lapsik, dialoogid suuresti magedad, lõpp aimatav." :D nii armas. Tuleb lugerisse tellida, natuke lihtsameelset fantaasiaromantikat kulub ikka ajupuhkuseks ära.

    VastaKustuta