esmaspäev, 28. märts 2011

Inside Out

Mulle meenub et Maria V. Snyderi Study raamatuid on vähemalt kommentaariumis siin mainitud, seega peaks autor siinsetele kirjutajatele tuttav olema. Minul oli minu viimasel reisil kaasas tema uus raamat Inside Out. Tuleb tunnistada et Study raamatutega on mõndagi nii ühist kui ka palju erinevat. Näitaks
maagia - 0
seks - 0
romantika - 0,5
huumor - 0,5
action - 3
thrillerinimsuhtedjamuumögamillegaraamatuidtäidetaksekuiseksijanaljaeiole - 4

Selles osas siis panin jälle veidi puusse, et (veidi tähte närides) tegu ei ole järjekordselt fantasy raamatuga vaid sci-fi raamatuga. Aga minu arvates väga heaga seejuures. Tegu ei ole liiga primitiivse taskuformaadis meelelahutusega nagu mõni mu viimane raamat on olnud vaid täitsa asjaliku ja läbi mõeldud looga.

SPOILER
Lugu toimub tehismaailmas mida selle elanikud kutsuvad Inside. Elanikke on mõnikümmend tuhat ja nende elutingimused on päris karmid. Maailmaks on siis suur "maja" mis on paar miili pikk, niisama lai ja neli korrust kõrge. Ta on muust keskkonnast igal moel ära lõigatud. St pole ust, aknaid ega isegi korstent. Müütiline Outside eksisteerib ainult elanike kujutlustes, keegi ei tea tegelikult mis on nende maailma seina taga ja kas seal üldse midagi on. Maailm on jagatud kaheks tasandiks. Alumisel kahel korrusel elavad "scrub'id", kelle rolliks on kogu tehismaailma masinavärk (jõujaam, õhu ja vee töötlus, toidukasvatus, jäätmete ümbertöötlemine jne jne) töös hoida. Ülemistel elavad "upper'id", kes vajutavad kõiki nuppe ja kelle käepikenduseks on ka scrub'e vaos hoidev Population Control Police. Scrubide elu on täidetud tööga. Igal koikul igas 3000 inimest mahutavas kasarmus on kaks omanikku, kes kunagi omavahel ei kohtu, kuna üks on juba tööle minemas kui teine alles tulemas. Nende lootus on see, et peale oma elu hästi elamist (ja keha ümbertöötlusse siirdumist) saavad nad mingisse paremasse afterlife'sse, mis võibolla asub sealsamas müütilises Outsides. Upper'eid on ca 10 korda vähem ja kuna ka masinaid ülakorrustel nii palju pole, siis on nende elutingimused võrreldamatult paremad. Kahe elanikegrupi omavaheline suhtlus on miinimumilähedane ja valitseb mõlemapolne teadmatus teise poole tegelikest arvamistest ja elutingimustest. Miks nad on sellises maailmas ja mis on mujal - seda ei tea keegi...

... kuni üks nooruke scrub nimega Trella otsustab ühe järjekordse "prohveti" (kes üldjuhul levitavad afterlife legendi ja kes skeptikute arvamusel on politsei poolt saadetud et scrub'e vaos hoida) sõnade ümberlükkamiseks tõestada et mingit Outside't ega sinna viivat sama müütilist Gateway'd pole olemas. See kas ja mida ta tegelikult leiab ja tõestab, tuleb teil omal nüüd lugeda :)

Kokkuvõttes - järjekordne hea raamat tugevalt autorilt aga kui ei teaks, et on tegu sama autoriga mis Study lugudel, siis naljalt ei pakuks küll. Kui näiteks Study kolmandas raamatus mind hakkas juba häirima kuidas peategelane oma piiratud võimeid arvestamata pea ees igasse jamasse sisse kargas ja enamasti lolli õnne tõttu sealt ka jälle välja sai, siis selles raamatud mingeid üliinimesi ei ole. Iga edusammu nimel tuleb valada verd, higi ja pisaraid (palju ka otseses mõttes) ning kergelt või ainult õnne tõttu ei tule midagi.
Kuna lugu jättis huvitavast lõpplahendusest hoolimata üsna mitu otsa lahti, siis ootan huviga peagi ilmuvat järge Outside In.

13 kommentaari:

  1. Tutvustust lugedes tuli meelde Pratchetti noomide-loo kaubamaja-maailm :)

    VastaKustuta
  2. Ma olen ikka meie kirjastuste kodulehekülgedel pilgu peal hoidnud, aga alles täna avastasin, et Ersenilt on juba 2009.a suvel ilmunud M.V.Snyderi "Mürgiõpetus" (kategooria: ulme ja õudus all). Olete lugenud?

    VastaKustuta
  3. Mina olen lugenud ja mingites kommentaarides ühe vanema teema all võtsid ka mõned teised vist sõna sel teemal. Ma küll lugesin inglise keeles Poison Study nime all.

    VastaKustuta
  4. Mulle see raamat meeldis. Alguses võttis küll aega, et torudemaailma sisse elada, aga kui lugu hoo sisse sai, oli raske käest panna. Läbimõeldult ja hästi kirjutatud originaalse sisuga raamat.

    Mõned mõtted, mis sisaldavad SPOILEREID.


    1. Minu meelest ei ole loogiline, et Kiana uuesti reeturiks hakkas. Ta ju teadis, et LC Karla ei pea oma lubadusi ja et salaplaanide õnnestumine on ainus võimalus tütre elu paremaks muuta.
    2. Kas ma ei saanud aru või ei selgunudki, miks pop cop-id ikkagi scrubide paljunemist ei piiranud, kui "ülemiste" iive oli nii range kontrolli all.
    3. Kui Trella sattus hetkeks avakosmosesse, siis selle asemel, et absoluutse nulli lähedases temperatuuris kohe kringliks külmuda või vaakumi toimel sisemise rõhu tõttu lõhki minna, ahmis ta ainult natuke õhku ja tundis külmavärinaid. Leebelt pääses.

    Aga igatahes soovitan lugeda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 1. Mingis mõttes oli loogiline. Arvesta sellega, et vana lootus kaevati üles ning sellesama pääsetee otsimisega äratati lootusetult endasse tõmbunud ja pattu kahetsevas naises uus lootus. Ja see, et emaarmastus (mis oli igate pidi raamatu läbivaks murepunktiks) sel hetkel sama lootust otsima hakkas, ei kõlagi enam nii uskumatult.
      2. Oli öeldud, et arvuti genereeris ette populatsiooni kasvu, Kui sa nüüd aga arvestad sellega, et ülemistel korrustel oli lubatud 1 laps pere kohta (ehk selgelt ja tugevalt negatiivne iive), siis kuskilt pidi selle tasa mängima. Kui Travad tahtsid säilitada oma võimu masina üle, pidid nad mingil (perverssel) moel primaarkäsklustele alluma.
      3. See oli ainus lõik, mille peale ma "ahah" tegin. Olgu nende kirjelduste täpsusega kuidas iganes, kuid mu aju ei suuda genereerida ühtegi tingimuste kombinatsiooni, kus 130kg suur mees rebitakse kaasa (tüüpi kirjeldati ju kui hiiglast, kes paistis igalt poolt silma, kuhugi ei mahtunud, arreteeriti üksusega ja aeglustati laenguga, mis normaalmõõdus mehe tappis), kuid kleenukese 45kg kaaluva plikanääpsu koha peale minestama jätab. Sorry, selliseid tingimusi ei ole olemas.

      Kustuta
  5. 1. Eks teises osas paistab, ehk selgitab seda. Ma iseenesest arvasin et ilmselt ta ei uskunud ka ise 100% plaani õnnestumisse ja kui talle pakuti kohtumist tütrega, keda ta ei lootnud kunagi enam näha, siis sai emaarmastus tervest mõistusest võitu ning ehk ta endale põhjendas oma reetmist osaliselt ka sellega et ta säästab nii inimelusid.
    2. Seda ma ka ei saanud aru.
    3. Ei ole see asi päris nii, filmid on meid veidi valesti harinud. Inimene talub rõhkude erinevust tegelikult päris hästi. Vaakumis saabub surm mõne minuti jooksul lämbumise tõttu, lühemaajalise vaakumis viibimisest peaks inimene täielikult taastuma. Ja jahtumine pole ka nii intentsiivne, kuna pole soojustjuhtivat meediumi, mis nahka jahutaks (arinevalt vedelikust lämmastikust, kus efekt on kiire täna vedeliku suurele soojusjuhtivusele). Seega see osa raamatust oli tegelikkuses realistlikum kui enamustes muudes raamatutes ja filmides kus selline episood sees.

    VastaKustuta
  6. Põgusalt ka järjeloost:
    Outside In jätkub sealt kust eelmine raamat lõppes. St scrubid korraldasid nn. lammaste revolutsiooni, politsei on võimult kukutatud, kõik inimesed vähemalt pealtnäha omavahel jälle võrdsed ja tagatipuks leiti oma tehismaailmas ka hulk tühja
    ruumi kuhu saab uusi elukorruseid juurde ehitada. Kui lugu nii idülliliselt ka edasi läheks, siis oleks see järjelugu üsna lühike. Paraku selgub, et uut maailmakorda valitsema pandud Nõukogu ei saa oma tööga just kõige paremini hakkama. Plahvatab
    pomm, mis viib rivist välja salapärase süsteemi nimega "transmission" - mille rollist enamik inimesi midagi ei tea. Siis levivad kuuldused et müütilised Kontrollerid (keda enamus informeeritud inimesi pidas arvutiprogrammi osaks) on nende eluolu suhtes tavatud huvi hakanud üles näitama. Peagi tuleb esimeses raamatus tahtmatult revolutsiooni juhiks olnud Trellal taas käised üles keerata ja võitlusse asuda.

    Ei saa öelda et teine raamat esimese osa seotud latti nüüd kõrgemale upitaks. Kui esimeses raamatus kirjeldatud maailm oli oma läbimõelduses ja originaalsuses meeldiv üllatus, siis teises osas maailmapilti küll avardatakse uute kontseptsioonidega, aga enamus on ikkagi juba tuttav. Lugu ise jätkub enamvähem omas headuses. Tegelane maadleb endiselt oma kõhkluste ja vigadega, samas on siin raamatus (erinevalt
    esimesest osast) juba ka tugev romantiline liin. Lõpuks midagi eriti lahti ei jäeta, nii et kolmandat osa kardetavasti ei tule.
    Kes esimest osa nautisid, neile soovitan.

    VastaKustuta
  7. Mulle Inside Out väga meeldis. Trella tegelaskuju oli väga hästi lahti seletatud ja tema avastused iseenda kohta veenvad ja mõjuvad - et ise arvas end olevat mässumeelse, iseseisva ja propagandast mõjutamatu, aga välja tuli, et oli tegelikult täpselt selline, milliseks PopCopid scrube muuta tahtsid - usaldamatu, üksildane ja propagandast läbi imbunud.
    Tegelaste vahelised dialoogid olid ka toredad - alati üks suur pluss raamatule. Näiteks Riley ja Trella ja kaisulammaste jutuajamised. Või - eriti värskendav stseen - Riley ja Trella humoorikas ja reibas vestlus Trella piinamise vahepausil. Aga nähtavasti oli see psühholoogiliselt hästi põhjendatud - kui Riley oleks Trellat tol hetkel veel haletsema hakanud ja näidanud välja õudu tema seisukorra osas, oleks Trella nähtavasti täiesti kokku varisenud. Trella hakitud välimuse üle kerge naljaheitmine ja tema vastuhakuks ergutamine oli täpselt see, mis vaja.
    Kergelt arusaamatuks jäi, mispärast seal ühiskonnas asi nii käest ära oli läinud, et oli unustatud kogu nende eksistentsi eesmärk. Aga samas on see vast seletatav sellega, et kui keegi ikka tahab rahva oma kontrolli alla saada ja kõik olulise info ära peidab, siis unubki juba paari põlvkonnaga kõik ära. Kes täpselt nende pahade Travade tegevuse taga oli, miks asjad nii toimusid, nagu nad toimusid ning ka Tuule tõstatatud küsimus - miks scrube masstoodeti - leiavad ehk vastuse järgmises raamatus, mida nüüd kohe tellima hakkan. Peaks vist Snyderi muid raamatuid ka katsetama.

    VastaKustuta
  8. Lõpetasin "Outside Ini" ja nõustun täiesti Indrequ kommentaariga, midagi nagu polegi lisada. Tore lugemine, aga vähem uudsust kui esimeses osas. Loo edenedes siiski suutis autor mind üllatada, pannes peategelased aina täbaramatesse olukordadessse, kus tundus, et nüüd on ju küll ometi kõik läbi, aga vaat! Jälle tasus Trellal ainult oma vaimseid ressursse natuke koguda ja pingutada ja plaanid hakkasid muudkui arenema. Tuletab meelde, kunagi, kui ma malemänguga tegelesin, siis sai ikka nalja tehtud, kui seis laual täiesti läbi oli, et nüüd küll enam muu ei aita, kui et tuleb kogu jõud kokku võtta :)

    VastaKustuta
  9. Lugesin ka läbi. Üsna hea. Trella passiivsus oli alguses üsna häiriv. Tundus, et segaduse põhjuseks oli peamiselt see, et keegi ei saanud täpselt aru, kes seekord "pahadeks" on. Kui see lõpuks selgeks sai, oli juba käkitegu asjad korda ajada. Kahjuks ei seletatud lahti, mis patu pärast outsiderid inside-ist välja visati. Ja nende ajaloost oleks tahtnud ka rohkem kuulda - Logan luges selle kohta natuke, aga kahjuks polnud tal aega seda meile edasi jutustada.
    Ma seda ei kujuta siiski hästi ette, kuidas see uus ühiskond neil seal tööle läheb. Et kõik kordamööda nühivad põrandaid ja juhivad jaamade tööd. Inimeste võimed on ju erinevad ja lolle on igas maailmas väga palju.

    VastaKustuta
  10. Mina lõpetasin ka nüüd "Inside Outi". Nõustun eelkommenteerijatega, et päris hea ja uudse sisuga raamat. Mulle meeldis väga see, et lahendus küsimusele, mis see Outside siis on, oli minu jaoks küll ootamatu, aga samas täiesti loogiline.
    Mulle tundus, et Tuule teisele küsimusele (miks scrub'idel paljuneda lubati) vastati midagi ka esimeses raamatus - seal korraks jutust käis läbi, et ju rahvaarv oli controllerite poolt ette nähtud ja Travad pidasid seda n-ö jumala tahteks. Aga võib-olla on vastus hoopis midagi muud? (kuna ma pole veel teise raamatuni jõudnud, siis ei julge kindlalt arvata)
    Mis puudutab raamatu loogilisust, siis minu jaoks oli natuke nõrgalt ära põhjendatud see, miks Pop Copid Trellal rahumeeli mööda tunneleid liikuda lasid ja isegi Gapist midagi ei teadnud. Jutu järgi tundus see Gap üsna suur olevat - kas siis tõesti ei jagatud (kasvõi liftiga sõites) ära, et vahemaad on pikemad kui korruste kõrgused? Ja kui raske oleks neil siiski olnud paigaldada erinevatesse kohtadesse, sh torudes, nt valvekaamerad? Võimalik, et Trella oleks sellest hoolimata suutnud pahad üle kavaldada, aga mulle tundus, et ta elu tehti ikka natuke lihtsaks selles osas. :)
    Igatahes kokkuvõttes leian, et hea põnev raamat ja ootan juba teise osa lugemist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Valvekaamerate asi oli seletatud - neid üritati torudesse toppida, kuid iga viimne kui üks kadus salapäraselt ja jälgi jätmata. Viimaks neist lihtsalt loobuti.

      Kustuta
  11. Muhe noortekas, hoogne ja haarav. Ühest küljest peaks kirjeldama kui kosmose ulmet (sest seda see on - tegevus toimub kosmoselaevas, mis viib asunikke parema planeedi poole, umbes 1500 aastat pärast teele asumist ja 8000 aastat enne pärale jõudmist), kuid rõhuasetus on pigem naiselikel probleemidel (sotsiaalsed teemad, sõprus, perekond, eriti perekond). Liigset armuvalu oli samas väga kenasti välditud. Minevik! Ma nautisin ajavormi kasutamist täiel rinnal ning tänu vahepealsele olevik-katsetusele, oli mineviku kasutamine sedavõrd meeldiv, et isegi esimeses isikus kirjutamine ei seganud (autori auks tuleb öelda, et ta veidi ka peegeldas tegelase tagasivaadet oma tegevustele).

    VastaKustuta