kolmapäev, 20. aprill 2011

Orson Scott Card "A war of gifts"


Tegemist on lühiromaaniga (päris tore zhanr) Enderi maailmas. Tegevus toimubki lahingukoolis "Enderi mängu" looga samal ajal, tuttavatest tegelastest kohtab Dink Meekerit (ega ausaltöelda "Enderi mängus" teisi lapstegelasi peale Enderi suurt lahtikirjutatud ei olnud, nii et ma ei teagi, kas Dinki just tuttavaks saab nimetada. No aga teretuttav ikka) ja Enderit ennast. Teemaks on kultuuride ja religioonidevahelised hõõrumised olukorras, kus pead-jalad kokku on pandud elama lapsed kõikvõimalikest riikidest, rassidest ja religioonidest. Ja kuidas väikesed juhtumised laste vahel võivad olukorras, kus neist lastest kasvavad üliintelligentsed sõjanduseksperdid, mõjutada maailma hilisemat saatust. Ja see, mis võib tegelikult peituda fanaatilise usklikkuse taga.
Kokkuvõttes tore ja veidi mõtlemapanev lugemine, aga väga sügavat muljet miskipärast ei jätnud (liiga lühike? :P). Kõige meisterlikum koht oli taas Enderi psühholoogitöö - see, kuidas ta inimesi mõistab ja neid suunab iseennast mõistma. Nagu teisteski Enderi raamatutes. (Enderi-Zecki stseen oli tegelt üsna sarnane Randalli-loo lahendusega raamatus "Ender in exile". Aga mõjuvad mõlemad.)

1 kommentaar:

  1. Mulle ei jätnud see jutuke erilist muljet. Natuke tundus olema petukas - oli tehtud hästi suure kirjaga, et lühike jutt siiski paperbacki formaadis raamatu mulje jätaks. Häiris veel see, et jäeti mulje, nagu oleks kõik lapsed Enderit juba algusest peale üliinimeseks ja kõige vägevamaks pidanud, aga "Enderi mängus" peeti teda ikka alguses niisama juntsuks. Ja tegelikult ei olnud ta lapsena ju ka veel selline geniaalne psühholoog, muidu oleks ta ehk Bonzoga asjad muudmoodi klaaritud saanud kui nina ajudesse löömisega.
    Aga eriliseks teeb selle raamatu mu meelest hoopis kaanepilt - enne ma ei kujutanud kuidagi ette, kuidas see lahingukool ja need kettad välja näha võiksid. Väga uhke.
    Mulle natuke tundub, et Enderi lugu on nüüd jutustatud (kui lugeda Speaker for the Dead sari ja kuni Enderi füüsilise keha elu lõpuni). Aga tahaks hoopis kangesti edasi kuulda teiste tegelaste käekäigust - Bean oma lastega kosmoses, noor Peter maailma muutmas.

    VastaKustuta