pühapäev, 12. veebruar 2012

Maria V. Snyder, Magic Study



Et käimas on alles veebruarikuu teine nädal, siis lause „Parim raamat, mida sel aastal lugenud olen!“ ei mõju ilmselt nii võimsalt, kui seda oleks detsembrikuine tundepuhang. Aga vaatamata halvale ajastusele julgen siiski arvata, et „Magic Study“ puhul on tegemist lugemist vääriva raamatuga küll. No tõesti, seda ei juhtu just väga sageli, et ma mõne raamatu töö juurde kaasa võtan, et siis kohvipausi ajal seda pisutki lugeda saaksin.

Kuna teisest osast on raske niimoodi juttu teha, et ma esimese osa ("Poison Study") sündmusi liialt palju ei paljastaks ja keelatud informatsiooni ei annaks, siis tuleb postitus lühike. Pealegi on peamine eesmärk, st raamatu kiitmine, juba täidetud.

Õige pisut siiski. Yelena lõpetab komandöri toidudegustaatori töö ja alustab teekonda oma sünniriiki Sitiasse. Selliseks rännakuks on tal vägagi kaalukad põhjused. Vaatamata ohtliku ameti mahapanemisele, on Yelena elu aga jätkuvalt väga huvitav (kohati võib tunduda, et ehk isegi liiga huvitav). Kui te mind ei usu, siis peategelane ise arvab asjast nii: Despite having to worry about poison in the Commander´s food, I began to think life in Ixia had been easier.“

Vanad toredad tegelased ei kao ka teises osas kuskile, küll aga lisandub uusi värvikaid tegelasi. Kusjuures mitte kõik neist pole inimesed. Yelena suureks sõbraks saab näiteks üks hobune.

The horses know where to go.”

It´s certainly not a military strategy I would use, but I´ve learned that the south uses its own strategy. And, strangely enough, it works.”

Snyderi kirjutamisstiil meeldib mulle väga. Tõsi, romantilistest hetkedest ei meeldi talle vist väga kirjutada. Eriti just esimest osa lugedes oli kohati tunne, et „katsume nüüd selle kohustusliku stseeniga võimalikult kiiresti ühele poole saada“. Aga ikkagi – lugege ise :)

9 kommentaari:

  1. Väga ilus kaanepilt, kuigi selle tavapärase naisterahva-selja-stambiga. Aga rohelus mulle meeldib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda sarja on päris palju kordi trükitud ja kaanepiltide vahel andis valida (vt nt http://www.mariavsnyder.com/covergallery.php). Selle kaane on minu mäletamist mööda kujundanud Erin Craig. Mul endal oli käes tegelikult pisut lahjem UK variant.

      Kustuta
  2. Peab ütlema, et kolmandas osas (Fire Study) ma pettusin. Ja pettumus oleks olnud kohe päris suur, kui mind ei oleks eelnevalt ette hoiatatud, et viimane osa on Yelena sarja raamatutest kõige nõrgem.
    Tegelikult ma ei saagi aru, miks see osa mind niimoodi ei kõnetanud nagu eelmised. Just esimene pool raamatust tundus kuidagi igav. Ja seda on siinkohal isegi kummaline öelda, sest seal juhtus nii palju erinevaid asju, et "igavus" võiks olla küll viimane sõna, mis seda iseloomustaks. Aga nii ma igatahes tundsin.
    Raamatu teine pool aga oli rohkem oma eelkäijate vääriline ja lõppkokkuvõttes oli ikkagi mõnus lugemine.

    VastaKustuta
  3. Magic Study jätkus ka minu jaoks peaaegu sama heal tasemel kui Poison Study. Esimene raamat meeldis mulle siiski sellevõrra rohkem, et Yelena areng oli nii muljetavaldav. Teises osas ta kuigipalju ei õpi ega arene. Aga seiklused on vahvad.
    Naljakas, et tegelikult praegu rohkem muljeid selle raamatu kohta ei meenugi, kuigi lõpetasin lugemise vaid poolteist nädalat tagasi. Aga niipalju on meeles, et oli lõbus ja haarav ja tegelaste käitumine jäi veel täitsa mõistlikkuse piiridesse ega käinud kuidagi närvidele :)

    VastaKustuta
  4. "Fire Study" osas nõustun täiesti Kadriga, et raamatu esimene pool oli pettumust valmistav, kuid teises pooles võttis autor end päris tublisti kokku ja nii ei ole kokkuvõttes põhjust raamatu lugemist kahetseda. Esimese poole puhul oli äärmiselt tüütu autori lõputu nautlemine omaloodud tegelaskujude ja juba ammu ärakulunud naljade kallal. Näiteks "cryptic advice" nalja tegi autor vist küll mitukümmend korda. Eelmistes raamatutes muljet avaldanud tervmeelsed dialoogid ja Yelena mõnus eneseiroonia olid kahjuks kadunud. Sarja kokkuvõtteks avaldaksin autorile kiitust selle eest, et ta uusi tegelasi sisse tuues ei unustanud ka vanu toredaid juba esimesest raamatust meeldima hakanud tegelasi ja jättis Yelena sümpaatselt truuks oma esimeses raamatus leitud armastusele, püüdmata luua uusi ja põnevaid romantikaliine. Täitsa korralik meelelahutuslik sari!

    VastaKustuta
  5. Mul on nüüd loetud nii "Magic Study" kui ka "Fire Study". Väga midagi eelkõnelejatele lisada ei olegi, "Fire Study" oli ka minu arvates selgelt kõige nõrgem raamat selles sarjas. Peategelased ja autor jõudsid mind mitu korda närvi ajada (tegelased oma rumalusega, autor üha korduvate seikluse-skeemidega), nii et jätsin lugemise umbes poole peal mõneks ajaks täiesti katki. Kuna aga raamat oli siiski laenatud (ja tahtsin kõigest hoolimata teada, mis lõpuks saab), sundisin ennast seda siiski uuesti kätte võtma ja peab ütlema, et Kadril ja Pihlal on õigus - loo lõpuosa on tükk maad loetavam. Nii et julgustaksin teisigi, isegi kui vahepeal tahtmine ära kaob, siiski lõpuni lugema. Aga jah, arvestades sarja aluseks olnud ideid, oleks teostus võinud olla niiii palju parem...

    VastaKustuta
  6. Just jõudis minuni info, et Snyder on Yelenaga peaosas alustanud uut sarja, esimene raamat "Shadow Study" ilmumas 24. veebruaril. Kas keegi plaanib lugeda? Mul ajas "Fire Study" natuke isu ära, nii et ootaks esialgu teiste muljeid, et kas tasub. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nii, aastatagusele küsimusele vastamine on alati päevakorras. Aga, kuna Mariel on suuremat sorti Snyderi vaimustus praegu, siis küllap see varjusari meie majja tuleb.

      Kustuta
    2. Ja olles nüüd paarinädalase hilinemisega sinu vastust näinud, siis ootan huviga raamatumuljeid. :)

      Kustuta