teisipäev, 17. aprill 2012

Maria V. Snyder "Touch of Power"


Maria Snyder on alustanud uue sarjaga "Avry of Kazan". Peategelaseks taaskord tugev naiskarakter - maagiliste ravitsejavõimetega Avry. Ravitsejad suudavad haigete ja haavatute sümpomid puudutusega enda sisse koguda. Seepeale jäävad nad küll ise haigeks või haavatuks, kuid nende maagiaga kaasneb kiire ja võimas tervenemisvõime - tavalist inimest tapmas olnud haigusest paranevad nad päeva-paariga. Avry maailm on aga rusudes pärast enamiku elanikkonnast tapnud katku. Elanikkond süüdistab katku väljapäästmises ravitsejate gildi. Samuti õhutab viha ravitsejate vastu asjaolu, et gild keelustas ravitsejatel katkuhaigete tervendamise. Miks küll? Mida laiem avalikkus ei tea, on see, et endasse kogutud katkust ravitsejad ei paranenud - seega tähendas katkuhaige ravimine ravitseja enda kindlat surma. Pimedas vihas jahib ja hukkab rahvas kõiki ellujääänud ravitsejaid. Elus on veel vaid üks ravitseja - noor Avry, kel on senini õnnestunud pidevalt põgendes ja redus elades oma elu säästa. Lõpuks aga juhtub paratamatu - ta ei suuda hoiduda haige lapse elu päästmisest, mispeale külarahvas mõistab, kellega on tegu, Avry kinni võtab ning pikema tseremooniata talle kirstu meisterdama asub. Kas keegi Avry vangist välja päästab ja mida temalt selle eest nõuab, saate juba ise lugeda.
Snyder jutustab juba tuttavas haaravas, ladusas ja teravmeelses stiilis. Paraku sain sellest raamatust natuke hüpliku mulje, kuna pidin lugemise kahel korral mitmeks nädalaks katkestama. Nii unusid vahepeal kõrvaltegelaste nimed ja muu selline ja tegelastele kaasaelamine seetõttu vähenes. Nii et seetõttu pole ma kindel, kuivõrd minu muljeid selle raamatu kohta päris usaldada võib. Aga mulje on selline, et raamat jäi alla teistele minu loetud Snyderi raamatuile (Inside sari ja Poison Sudy). Mõned elemendid tunduvad autoril ka korduma hakkavat - näiteks kannatasid nii Avry kui Study-sarja Yelena minu meelest kerge Stockholmi sündroomi all. Liigitaksin raamatu paremat sorti lennujaama-kirjanduse hulka. Positiivseks märgiks on aga see, et vaatasin järgi, millal sarja järgmist osa on oodata (2013) ja kavatsen selle kindlasti endale soetada.
Hindeks kokku 4.
Sisuproportsioonid:
Maagiat - palju
Romantikat - omajagu
Tapmist ja tagaajamist - parajalt
Tegelaste arengut ja eneseleidmist - parajalt
Huumorit - võinuks ehk rohkem olla

3 kommentaari:

  1. Vaatasin ja mõtlesin et nimi nagu oleks tuttav aga kaan täitsa võõras. Noh ja lõpuks mõtlesin välja - raamat minu riiulis juba tükk aega ootab lugemist aga lihtsalt teise kaanekujundusega (http://www.amazon.co.uk/gp/product/1848450656/ref=oh_o01_s05_i00_details#_). Mina ostsin selle raamatu puhtalt selle pärast et Snyderi varasem looming mulle meeldib, eriti InsideOut, ja Study'de esimesed kaks osa. Antud kirjelduse põhjal tundub et ehk ei pannudki selle ostuga päris puusse, tuleb ette võtta :)

    VastaKustuta
  2. Mulle on Snyderi raamatud väga meeldinud, nii et küllap ma ka seda sarja loen. Aga midagi tuttavlikku ja Study-sarjaga sarnast tundus küll selles süžees.
    Indreku raamatu kaanekujundus meeldib pisut rohkemgi, kuigi seal on jälle platsis keebiga peategelane :)

    VastaKustuta
  3. Kusjuures Google'i otsing näitab veel kolmandatki kaanekujundust, kus peal - üllatus! - naisterahvas tätoveeringuga seljal (http://images.borders.com.au/images/bau/7baadacd/7baadacd-feb7-4851-aca9-f6bc734c66ae/0/0/plain/touch-of-power.jpg)

    VastaKustuta