kolmapäev, 16. veebruar 2011

Orson Scott Card, "Ender´s Shadow"

Mul on taas üks lugemissoovitus. Kui te tahate tõeliselt head meelelahutust, siis võtke ette Orson Scott Cardi Enderi raamatud.
Mina lõpetasin just "Enderi varju" lugemise ja võin kinnitada, et see oli sama hea, kui kümme aastat tagasi eesti keeles ilmunud "Enderi mängki".
Siit-sealt olen lugenud, et "Enderi vari" sisaldavat vastuolusid sarja esimese osaga. Võib-olla see nii ongi, aga ma arvan, et need ebakõlad ilmnevad siis, kui lugeda kõiki raamatuid jutti. Kui teil on sarnaselt minuga olnud õnne "Enderi mängu" lugeda aastaid tagasi, siis te neid traagelniite ei näe.

Raamatu tegevus toimub ajal, mil maad on juba kaks korda putukataoliste tulnukate poolt rünnatud. Kolmanda sõja võitmiseks koolitatakse välja eriliste iseloomuomaduste ja erakordse reageerimisvõimega lapsi. Kui "Enderi mängus" on selliseks lapseks Ender Wiggin, siis Shadow-sarja peategelaseks on erakordselt andekas väike poiss nimega Bean, kelle õde Carlotta Lahingukooli juhtidele ette toimetab.

"The reason I´m asking," said Sister Carlotta, "is that this child is unusual. Extremely unusual."
" Three arms?" asked the inspector.
"Brilliant. Precocious. He escaped from this place before he was year old. Before he could walk."

Jah, nii kummaline kui see ka ei tundu, on Bean Rotterdami tänavatel üksinda hulkudes aastaid vastu pidanud. Või no mis aastaid, ta on neljane, kui õde Carlotta ta leiab.

"Do you realize that there is no way you could have survived for three years as an infant?"
"I guess that means I´m dead."
"I just...I´m saying God must have been watching over you."

Pihel on ühes varasemas postituses selles blogis kirjutanud Cardi religioossest taustast ja Enderi raamatutes kumab see ka aeg-ajal läbi. There was the question: If not God, then who could make such a child?

Raamatu esimese poole sündmused kulgevad Rotterdami tänavatel ning teise poole omad Lahingukoolis kusagil kosmoses. Ja tuleb nentida, et põnev on ning seda nii tänavatel kui kosmoses.
Tänavaelu õppetunnid: "And all the kids in Achilles´family are fat like me. That´s how well we eat."
"Are they all short like you?"
"I used to be taller, but I asked too many questions," said Bean.

Ning Lahingukooli tähelepanekud: "I need to know what else you´ve figured out."
"Colonel," said Bean, sounding very tired, "doesn´t it occur to you that the very fact that you´re asking me this question tells me there´s something else for me to figure out, and therefore greatly increases the chance that I will figure it out?"

Veelkord, soovitan soojalt! Beani analüüsioskus on nii imeline, et temaga kohe peab kaasa mõtlema. Kokkuvõttes paneksin raamatule hindeks 5.

Ja kasutades nüüd Pihla hindamistehnikat paneksin raamatus käsitletud teemade proportsioonide kirjeldamiseks järgmised hinded:
(1= üldse mitte; 2=põgusalt; 3=mõnevõrra; 4=üsna palju ; 5=põhjalikult)
Filosoofiat: 5
Tapmist ja tagaajamist: 3
Romantikat: 1
Huumorit: 4
Võlumist ja maagiat: 1

11 kommentaari:

  1. Nõustun Kadri kiitva hinnanguga. Märgin siiski, et Shadow-sari läks minu meelest edaspidi aina paremaks - kuna minul on "Enderi mäng" paljukordsest lugemisest pähe kulunud, häirisid mind pisut need kohad, kus vanale loole uus külge oli kleebitud ja oli tunda, et autoril Enderi lugu kirjutades Beani-loo plaani veel ei olnud (lugude kirjutamisel oli ka aastate- kui mitte aastakümnete pikkune vahe). (Lugesin ka Meyeri "Midnight Suni", niipalju, kui teda on avaldatud - idee seal sama, et juba jutustatud lugu teise tegelase vaatepunktist. Samas oli seal tunda läbimõeldust ja seda, et tegelikult oligi kirjanikul esimest lugu kirjutades teine juba peas olemas).
    Seetõttu meeldisid mulle veel rohkem järgmised, täiesti originaalse süžeega osad. Enders Shadow on arvatavasti ka ilma Enderi mängu lugemata väga nauditav ja mõnus raamat. Ainult et kui siis "Mäng" hiljem ette võtta, jääd ilma selle vapustavast puändist.

    VastaKustuta
  2. Mulle ka Shadow-sari väga meeldib. Haarav, intelligentne ja originaalne. Kui naised on minu meelest üldiselt paremad fantaasiakirjutajad kui mehed, siis Orson Scott Card on siinkohal erandiks. Ja tõepoolest, "Enders Shadow" on sellest sarjast veel kõige nõrgem, peamiselt seetõttu, et ette on teada, mis juhtub. Seda lugedes oli natuke tunne, et autor püüab oma eduka loo pealt veel natuke kasu lõigata. Aga edasistes raamatutes on uued sündmused, kus tegevuspaigaks juba Maa ning lapsed ei mängi enam mitte liikide, vaid riikide saatustega. Autori ainukeseks nõrguseks on minu meelest romantikapool, mis raamatutes küll olemas on, kuid täiesti lahti kirjutamata. Aga võibolla võibki seda lugeda tegelaste eraeluks, millesse meil pole asja.
    Shadow-sari on parem ka Enderi mängu teistest jätkudest, Speaker for the Dead sarjast. Aga kõiki neid raamatuid tasub lugeda.
    Ahah, üks asi mind veel natuke häiris. Kui Scott Cardile mõni oma tegelane meeldib, hakkab ta teda ülistama ja muudab ta täiesti veatuks ideaalinimeseks, mille käigus tegelane muutub veidi ühetahuliseks ja ebausutavaks. Sama saatuse all kannatavad nii Ender kui ka Bean. Aga võibolla see peabki nii olema, sest autor on vist paduusklik ja "päästjad lapsed" on tema jaoks ilmselt Jeesuslapsukese sümboliks.

    VastaKustuta
  3. Tundub palulubav. Kuigi see religioosne taust tundub õudne.

    VastaKustuta
  4. Mina olen lugenud nii Enderi kui varju sarja ja minu lemmikuteks pigem just Enderi mängu kaks järgmist raamatut (st kaks järgmisena ilmunut Speaker for the Dead (1986) Xenocide (1991)). Vahest seetõttu et bioloogina nautisin Pequenino'dega suhtlust ja nende bioloogiat väga. Samuti muid seal elavaid liike ja nende ökoloogiat. Aga samas Children of the Mind läks minu jaoks liiga filosoofiliseks... Ja tollega võrreldes olid varju raamatud paremad.

    Spoiler: kas ma mäletan õigesti et varju raamatutest ühes käis Bean Eestis?

    VastaKustuta
  5. Oli jah! Kuskil Ida-Eestis (Paldiskis?) pargis jalutas ühe teise lahingukooli poisiga ja miskid nuhid piilusid neid tiigist :) Kui Kadri järjega sinnamaale jõuab, saab kinnitada või ümber lükata.

    VastaKustuta
  6. Äkki käis Kohtla-Järvel isegi?

    VastaKustuta
  7. Nojah, Paldiski muidugi ei ole Ida-Eesti :) Oh mind lõuna-eestlast. Segadus tekkis seetõttu, et Paldiskis käisid tegelased seiklemas TV-sarjas Alias, mille viis hooaega eelmisel aastal läbi vaatasin.

    VastaKustuta
  8. Tänud väärt vihje eest. Seda lugedes jõudis mulle kohale, et olen kunagi ammu-ammu Enderi Mängu lugenud, aga kui mõned eredamad episoodid välja arvata, siis suurt midagi sellest ei mäleta. Tundub et peaks ta uuesti üles otsima ja läbi lugeda. Kehva mälu all kannatajatel ongi "normaalsete" inimeste ees see eelis, et üle aastate võib samu raamatuid uuesti ette võtta ;)

    VastaKustuta
  9. Beani sarja viimases osas "Shadow of the Giant" oli Eestit ja eestlasi õige mitmel korral mainitud, aga see tiigis varitsevate nuhkide stseen toimus (nagu Tuul arvaski) Kohtla-Järvel. Aga salanõu pidasid seal hoopiski Vlad ja Peter, Beani polnud.
    "And being in Estonia meant there´d be two intelligence services watching them, Estonia´s and Russia´s. Russia hadn´t forgotten history: They still watched over Estonia using their domestic spy service rather than the foreign one."
    Mnjah, viimane osa oli sama hea kui teisedki, aga lõpus sain kõvasti nutta lahistada.

    VastaKustuta
  10. Päris õigest raamatust siin postitust ei paistnud. Kilkan siis siin, et lõpuks on valmimas film "Enderi mäng". Treiler saadaval nt siin: http://www.youtube.com/watch?v=vP0cUBi4hwE
    Sügisel kõik fännid kinno!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohohh, vägev uudis! Ender võiks veel noorem olla, aga no pole viga.

      Kustuta