neljapäev, 14. aprill 2011

Amazon Ink

Lori Devoti senist toodangut vaadates pole mul tekkinud erilist huvi selle autori vastu. Valdav osa ta loomingust on kas lembekad või paranormaalsed lembekad (st tavalistel miilustajatel on pikad silmahambad ja isu vere järele). Pealegi ei ole need raamatud just liiga häid arvustusi saanud. Hiljaaegu aga on Ms. Devoti pööranud urban fantasy radadele ja tema esimene üllitis sellest teemast - Amazon Ink - leidis tee ka minu riiulisse.

Tegevus leiab aset tänapäeva USAs. Peategelane Mel on tätoveerimissalongi omanik, kes kasvatab teismelist tütart ja jagab elamist oma ema ja vanaemaga. Üritades kõigest hingest elada normaalset elu, varjab ta oma tütre ja kogu muu maailma eest suurt saladust - tegelikult ei ole ta päris tavaline inimene, vaid muistsete jumalate sigitatud Amatsoonide suguharu endine liige. See päritolu ei tähenda paraku ainult võimalust lõkketule ees ammulisui kuulavatele lastele põnevate lugude rääkida eksootilistest esivanematest, vaid ka pidevat maadejagamist ülejäänud amatsoonidega, kes ei ole erilises vaimustustes, et Mel 10 aastat tagasi (muu maailma eest omaettehoidvast) hõimust minema jalutas, pidevat jagelemist traditsioonide üle emaga, kes suudab rinnalt lükata poole raskemat kangi kui NFLi linebacker'id, ning vanaemaga, kes valdab elementidemaagiat ja on muuseas umbes 500 aastat vana - ja umbes sama vanade tõekspidamistega sellest mis on õige ja mis vale.
Lisaks hakkavad peagi aset leidma salapärased mõrvad, milles keegi paistab soovivat Meli süüdlaseks lavastada ja mille vastu nii teised amatsoonid kui kohalik politseid hakkavad peagi täiesti elutervet (st väga ebamugavat Melile) huvi üles näitama.

Erinevalt sama autori lembekatest, on ta urban fantasy raamatuid (ka Amazon Ink'ga samasse maailma paigutatud Amazon Queen) saanud silmapaistvalt positiivseid reviewsid. Ei erine siin massist ka mina - minu arust täitsa tegija raamat. Tempo on paras, sisu parajalt mitmekesine, et igav ei hakka, samas piisavalt lihtne, et sobib ka tööpäeva õhtul lugemiseks ja ei nõua arusaamiseks erilist ajudegümnastikat. Tempo oli suht ühtlane läbi raamatu, lõpupuänt võibolla lahenes veidi kiiremini kui oleks oodanud, samas lahendus oli suht originaalne, kuigi mitte päris ettearvamatu. Midagi erilist häirima ei jäänud, nii et võin rahuliku südamega soovitada.

Huumor - 1
Seks - 0
Romantika - 2
Action - 4
Maagia - 3
Thriller - 3

2 kommentaari:

  1. Mulle hakkas see kirjanik ka kunagi silma, aga kuna ma panin ta ühte potti Gena Showalteri ja tema paranormaalsete romantiliste jobukakkudega, siis ma ei julenud Devoti teoseid ette võtta. Näed siis, ei maksa olla eelarvamuste küüsis - tänaseks oleks mul raamat juba läbi ja mõistlikum kommentaar kah kirjas.

    VastaKustuta
  2. Lugedes ühest teisest raamatust peatüki pikkust peategelase sisekaemust, jõudis mulle järsku kohale mis selle Amazon Ink'i suurim nõrkus oli - karakterite arendus. Ainsana oli mingil määral välja arendatud peategelane, ülejäänud seltskond vilksasid siin-seal mööda nagu liiklusmärgid, mõjutadest tegevuskäiku aga pälvimata ise sealjuures märkimisväärset tähelepanu. Huvitav, aga lugedes see mind ei häirinudki eriti...

    VastaKustuta