kolmapäev, 20. aprill 2011

Sari "Troonide mäng"

Minu esimene postitus siin ja mitte raamatust vaid ekraniseeringust. Loodan, et annate andeks.

Nimelt HBO on valmis saanud sarja "Game of Thrones" (esimese?) hooaja ning esimene osa on ka USA's teleekraanile jõudnud.

Mul ei ole kahjuks aimugi, kas mõnelt Eestis kättesaadavalt telekanalilt seda sarja ka näeb. Püüdes mitte piraatlust õhutada mainin siiski, et interneti põhjatutes avarustes esimene osa saadaval on ja ilmselt peagi ka järgmised osad.

Sari on tehtud vägagi suurejooneliselt, filmitud Põhja-Iirimaal, Maltal ja Marokos. Kunstilise kujundaja roll on olnud võimas ja loodud maailm tundub väga ehe ja kattub minul raamatut lugedes silme ette manatuga. Tegelaskujud tunduvad ehedad ja valitud näitlejad tunduvad rolli sobivat. Esimestes stseenides segas veidi Sean Bean'i kehastatud Eddard Stark sest minu vaimusilmas seostub see nägu ikka Boromiriga, aga see selleks.

Vähemalt esimese osa baasil ütleks, et õnneks on raamatule väga truuks jäädud. Jon Snow on veidi vanem kui ma ette kujutasin. Kuid muus osas pretensioone ei ole.

Igatahes mina esimese osa baasil soovitaks küll seda kõigil George R.R. Martin sõpradel vaadata. Ja ootaks teiste kommentaare sellele sarjale.

PS. esimene osa oli tunni pikkune, pole kusagilt infot leidnud kas tegu oli osaliselt pikema pilootosaga või nii jääbki olema.

Lisan paar linki ka siia:
wikipedia.org, IMDB leht ja "treiler"

19 kommentaari:

  1. Sa jõudsid minust ette - plaanisin nädalavahetusel samasisulise postituse teha.
    Mulle näitlejate valik väga meeldis (iseäranis Emilia Clark Daeneryse ja Sean Bean Eddard Starki rollis). Aryat kujutasin küll natuke teistsugusena ette. Väga tore, et nii võimas raamat on saanud väärika ekraniseeringu.

    VastaKustuta
  2. Päris võimsa ja huvitekitava kujundusega poster (see ongi ju Boromir seal?). Raamatusari pole mind miskipärast köitnud, kuigi tean, et seda kiidetakse. Aga äkki lähenen siis asjale seekord pööratult, sest seda sarja vaataks ju küll. Hoian silma peal, küllap on mingi aja pärast DVD-l ka kättesaadav.
    Üldse kiidaks ideed sellistest fantaasiasaagadest filmi asemel sari teha, saab ju sündmustikku palju raamatutruumalt edasi anda.

    VastaKustuta
  3. http://www.elu24.ee/496346/fox-life-toob-ekraanile-george-r-r-martini-fantaasiasarja-troonide-mang/

    Tundub, et see sari saab sügisel nähtavaks ka minusugustele metsaelanikele, kelle internetiühendus arvuti kaudu vaatamist ei võimalda.

    VastaKustuta
  4. Ma lugesin ka ja rõõmustasin, väga hästi ajastatud selleks ajaks, kui juba Eestis tagasi oleme... :)

    VastaKustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Ma nüüd vaatasin ka esimesed 2 osa ära ja olen täitsa rahul.
    Laste rollide täitjad nägid küll kohati vanemad välja kui raamatust mäletan, aga ega see otseselt ei häirinud ja arvestades loo sisu on näitlejate valik ka mõistetav. Arya osatäitja meeldis mulle kusjuures vist kõige rohkem :) (kuigi Kadri siin enne kommenteeris, et tema oli teistsugusena ette kujutanud). Viserys tundus ka väga täkkesse olevat, ja Tyrioni roll on minu arvates hästi õnnestunud.
    Positiivne, et raamatule on nii truuks jäädud (erinevalt näiteks True Bloodist). Mõnusalt sünged filmimiskohad leitud ja meeleolu luua suudetakse ka väga hästi. Loodan, et järgmised osad on sama head. :)

    VastaKustuta
  7. Ma avastasin Martini tänu seriaalile, mida sattusin ka juhuslikult vaatama. Väga vinged raamatud on! Kahjuks lugesin need kõik liiga kiiresti läbi ja kuna viimaste raamatute kirjutamise vahe oli 6 aastat, siis tundub, et tuleb väga pikk ootamine..
    Kas keegi oskab soovitada mingit head fantaasiakirjanduse autorit, keda on Eesti keelde ka tõlgitud, mis võiks sarnaneda Martinile? Olen lugenud läbi kõik Prachettid, Simon R. Greeni paljusid raamatuid... nii et äkki oskate soovitada ka midagi nende autorite loomingu sarnast?

    Suured tänud!!!

    K.

    VastaKustuta
  8. Kui Martini stiilis raamatuid tahad, siis võib-olla Robin Hobbi salamõrtsuka lood või Peter V.Bretti Maalingutega mehe sari? Aga kui Pratchett sümpatiseerib, siis peaks peale minema ehk Martin Millari libahundi lood, aga neid pole paraku veel eesti keelde tõlgitud.

    VastaKustuta
  9. Hobb on hea soovitus aga Brett on minu arust veidi kaugemal ikka Martinist/Pratchettist - st raskemapoolne, huumorit ei ole. Kui eesti keelde tõlgitutest rääkida, siis Robert Asprini Müüdi lood on ehk sihuke mõnus ja huumorikilluga minu arust.

    VastaKustuta
  10. Jah, võib-olla ei saa Brettiga siiski paralleeli tõmmata (kuigi nt "Kõrbeoda" oleks siiski mingite mööndustega võrdluse välja kannatanud). Aga äkki siis soovitada veel Patrick Rotfussi raamatuid?

    VastaKustuta
  11. Jah, Rothfuss on hea, kuigi kohati ka seal raskema poole peal. Humoorikas ja maakeelne on ju ka Indrek Hargla looming. Ma olen seda küll ainult lehitsenud, seni veel lugemiseni pole jõudnud, aga kui keegi on lähemalt tuttav, siis ehk kommenteerib?

    VastaKustuta
  12. Ma ei nimetaks Martinit nüüd küll kuidagi kergeks ja humoorikaks, "Troonide mängu" sari on üks süngemaid fantasy-teoseid, mida lugenud olen... Atmosfäär sünge ja lisaks sümpaatsed tegelased surevad koguaeg...

    Harglat olen mina lugenud väga palju (oma teada kõik, mis välja on antud, v.a kõige viimane Melchiori raamat). Frenchi ja Koulu sari on tõesti väga humoorikas, igati mõnus lugemine ja põnevust jagub ka (kuigi ütleksin, et seal on huumor kindlasti esimesel kohal). Tegevus toimub alternatiiv-ajaloolises vanas Eestis. Muude raamatute hulgas on tal päris tõsiseid asju ka.
    Mulle üldiselt on Hargla teosed meeldinud. Päris ühte patta ma teda fantasy-ga ei paneks, sest ta opereerib siiski enamasti päris ajaloost tuttavate kohtade, isikute ja sündmustega, lisades neile väljamõeldud (fantastilisi) elemente.

    VastaKustuta
  13. Ma juba võtsin Indrequ sõnade peale siin kommentaariumis Troonide mängu esimese osa ette, enne olin seda nagu peljanud, et hirmus sünge ja kole ja raskepärane äkki. Aga nüüd jäi mulje, et nagu Pratchett, mida siin karta. Ja nüüd siis Maarja ütleb, et polegi kerge ja humoorikas :P Aga pole viga, eks ma pean ta ikka läbi lugema, see tundub olevat ühe fantaasiaaustaja kohustuslik kirjandus ja ma olen tema lugemist isegi kaua edasi lükanud.

    VastaKustuta
  14. Sorry, ma vist tekitasin valearusaama. Tegelikult ju ei küsitud humoorikat vaid lihtsalt Martini sarnast ning mainiti samas ka Pratchettit. Ma hooletusest mainisin ühes postituses neid kahte korraga - nagu oleks Martini puhul tegu millegi Pratchettiga võrreldavaga, kuigi tegelikkuses ju ei ole. Vabandan!

    VastaKustuta
  15. Minu jaoks igatahes väga kasulik valearusaam, aitäh, Indreq! - sain üle oma põhjendamatust hirmust Martini ees ja esimene Troonide mängu sarja eestikeelne raamat sai nädalavahetusega lupsti alla neelatud ja teisegagi alustatud. Tore eepiline fantaasia, väga hästi kirjutatud. Väga rahul olen ka tõlkija Mario Kivistiku tööga - kindlasti üks parimaid tõlkeid, mida olen lugenud. Minu eriliseks lemmikuks on kääbuskasvu Tyrion Lannisteri teravmeelsed mõtted ja ütlemised, märkisin endale isegi paar kohta üles siia väljatoomiseks. Teinekord, kui raamat ligi internetti sattun, panen kirja.

    VastaKustuta
  16. Njahh, oleks Tyrion mu lemmikute hulka kohe kuuunud, oleks ehk kergem seda sarja lugeda. Minu süda aga kuulub Starkidele (kelle pead hakkavad lendama juba esimese raamatu alguses ja Daenerys. Tyrion tuli "sõprade" hulka palju hiljem.

    VastaKustuta
  17. Leidsin ühest eestikeelsest raamatublogist sellise arvustuse "Troonide mängu" raamatusarjale: http://bibliofiil.wordpress.com/2011/10/30/valar-morghulis/ (lõppu on lisatud väga tore graafik selle kohta, milline on selle sarja raamatu lugemisel tüüpiline lugemiselamus)

    VastaKustuta
  18. Sissejuhatus teise hooaega:
    http://www.youtube.com/watch?v=pE12H1HorUU&feature=player_embedded

    VastaKustuta