esmaspäev, 2. jaanuar 2012

Aasta elamus

Head uut lugemisaastat kõigile! Loodame, et saabuv draakoniaasta toob eriti rikkalikult fantaasiajuttude elamusi. Nagu aasta tagasigi, heitsin mõttes pilgu aasta jooksul loetud fantaasiajuttudele - aasta on olnud tõepoolest suurepärane. Sain esialgse loendamisega kokku, et lugesin 2011. aastal 28 uut fantaasiaraamatut. Esikoha nende hulgast annan Maggie Stiefvateri Mercy Fallsi libahunditriloogiale. Aga selle järel tungleb trobikond teisi - Martin Millari libahundid, Kristin Cashore Graceling ja Fire (no millal see Bitterblue ometi ilmub!), Maria Snyderi Inside Out, Richelle Meadi Bloodlines...
Möödunud aasta muutis tänu tele-ekraniseeringule taas päevakohaseks George Martini Jää ja Tule laulu seeria - olin arvatavasti üks paljudest, kes sarja alles nüüd lugema hakkas. Tituleeriksin Martini sarja enda jaoks aasta üllatajaks - tegemist pole sugugi nii karmi ja pimeda ja sünge looga, kui arvasin ja mistõttu ma seda senini polnud söandanud lugeda. Mitte et karmust ja süngust poleks, aga on ka helgemaid momente ja huumorit ja peadpööritavaid seiklusi ja isegi karjade kaupa väikseid printsesse, kes igaüks omaette seikleb (Arya, Sansa, Dany).
Milline oli teie uhkeim lugemiselamus möödunud aastast?

12 kommentaari:

  1. Aasta tegijaks pean tunnistama Maite Carranza Nõidade sõja. Minu jaoks, kel endal teismeline tüdruk majas, oli sari hästi mitmekihilist mõtteainet pakkuv. Samas peab kindlasti veel ära märkima Joanne Harrise Ruunimärgid (skandinaavia mütoloogia on kuidagi kodune) ja kindlasti on neid äramärkimist väärivaid raamatuid rohkemgi, kuid olgu ta siis hetkel nii.

    Üldiselt vist jäigi aasta selliseks, et fantaasiast sai loetud pigem neid raamatuid, mis passivad lugemiseks ka mu lapsele juba otsapidi (või, noh, paari aasta jooksul) ja fantaasiaväliselt sai loetud päris palju suhteliselt keerulisemat kirjandust. Üsna hea läbilõike annab valik, mis oli jõululaupäeval mu käes pooleli: Lennart Meri Hõbevalge (kaheksandal tiirul vist juba) ja uus teismeliste hittfantasy Oksa Pollock.

    Aga, kui kellelgi on olemas Joanne Harrise Šokolaad, siis seda ma tahaks hirmsasti lugeda. (eelmise aasta üks märksõnadest on ka tolle raamatu otsimine)

    VastaKustuta
  2. Kuna ma loen Pihlaga samu raamatuid ja maitse on ka sama, siis nõustun tema loetletud parimatega. Kui ma ei eksi, jäi selle aasta sisse ka Robin Hobbi loheraamatud (Dragon Keeper, Dragon Haven), mis kindlasti äramärkimist väärivad. Hobb on lihtsalt parim (ärme Soldier Son triloogiat meelde tuleta, eks).

    VastaKustuta
  3. Minu jaoks oli see aasta veidi keeruline. Kuna töö oli varasemast pingelisem siis aega ja energiat lugemiseks jäi selle võrra vähem. Palju lugesin varem alustatud triloogiate ja sarjade lõppe - meelde jäid eriti Lackey "Joust'i" järjed Alta, Sanctuary ja Aerie - need ehk valiksingi oma aasta üheks staariks. Head olid ka Snyderi "Outside In", Millari "Curse of the Wolf Girl", Flanagani Ranger's Apprentice sarja lõpp "Emperor of Nihon-Ja" jne. Kergekaalulisemaid oli ka terve ports, aga staarivalimisel nad vast kaasa ei räägi.

    Valmistusin tublisti ka uueks lugemisaastaks - 2011 aasta jooksul tellisin Amazonist üle 60 raamatu, millest suurem osa veel lugemata :P Esimesena võtsin vana aasta viimastel päevadel ette Flanagani uue sarja (spinoff eelmisest) esikosa Brotherband. Kellele Rangers Apprentice sari sobis, neile ilmselt võib ka see huvi pakkuda - selline seikluslik poistekas, ilma liigse romantikata ja seega ilmselt kirjutatud teismelisi silmas pidades.

    VastaKustuta
  4. Heh, avastasin praegu oma vanu arvustusi üle lugedes et olin Selle Lackey sarja ikkagi läbi lugenud 2010 lõpus, mitte 2011 algul nagu ise arvasin. Pealegi ei olnud ma tol hetkel teda eriti kiitnud... Kummalisel kombel praegu meenutades on need raamatud mul meeles eelkõige endis sisaldunud positiivsega, mitte nende puudustega, samas kui loetud sarnase kaaluga raamatuid (undead and... sari) nii hästi enam ei mäletagi. Inimese mälu on valikuline :)

    VastaKustuta
  5. Uurisin lapselt ka sel teemal. Mõtles, mis ta mõtles, kuid pärast seda, kui ma lubasin tal sõelale jätta ainult need lood, mis on raamatupoes müügil (olnud), siis jäi vastuseks Eragon. Aa ta veel nõnna noor ka.

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. [vabandust eelmise kustutamise pärast, postitasin kogemata valelt kontolt]

    Minul puudub igasugune konkurents - peaaegu kogu see aasta möödus lugedes Jordani "Wheel of Time" seeriat. Kuna see oli ka igati rahuldustpakkuv lugemine (ja näha, et autor(id) on asjaga metsikult vaeva näinud), tunnistan selle oma aasta lugemiselamuseks. :) Muud asjad, mis aasta jooksul loetud, on peamiselt olnud nii-öelda "vahepalad" (kui järgmine osa pole veel kohale jõudnud)...

    VastaKustuta
  8. Ohjah, Ajaratta ma muidugi suutsin unustada, sest pole teis viimane kuu aega lugeda saanud. Aga ju ta siis on nii piisavalt voolav ja kiiresti neelatav (mida ta ju ongi), et ma lihtsalt ei mäletanud enam. No ja ta on mul veel ka nii alguses alles... happy ending on ju alles kirjutamata lausa... ja ilma happy endinguta mina ei mängi! (Siiski, sari on tõesti uskumatult hea)

    VastaKustuta
  9. Mina lugesin eelmisel aastal 35 fantaasiaraamatut, kusjuures peamiselt sattusid kätte erinevad sarjad. Nii näiteks võtsin ette C.Harrise Sookie raamatud, O.S. Cardi Enderi Varju lood, K.Harrisoni Rachel Morgani seiklused. Aga kõige rohkem meeldis vist mulle P.V.Bretti "Maalingutega mees" ja "Kõrbeoda". Ja siis äkki K.Cashore "Graceling".
    Krimkadest aga on B. Akunin jätkuvalt mu lemmik.

    VastaKustuta
  10. Olen sel aastal lugenud ainult elektroonilisi raamatuid - eriti ei saa aru kui üks osa algab ja teine läbi saab või et mitu neid üldse kokku on. Ja seda ei tea kui paks raamat on. Autor ja pealkiri pole silme ees rohkem kui hetkel, mil raamatut alustad. Seepärast on tagantjärele meenutada raskem.
    Põhiliselt lugesin kahe autori - Kim Harrisoni ja Patricia Briggsi raamatuid (niipalju kui neid olemas on). Sellist säravat lugemiselamust fantaasiavallast, nagu eelmisel aastal oli Martin Millari "Lonely Werewolf Girl", sellest aastast pole.

    VastaKustuta
  11. Head 2012!
    Minu eelmise aasta esikolmikus olid Martin Millari "Curse of the Wolf Girl", Maria V. Snyderi "Inside out" ja Richelle Meadi "Bloodlines".

    VastaKustuta
  12. Nalini Singh Psy-Changelings sari ja Patricia Briggs'i "Moon Called".

    VastaKustuta