reede, 6. jaanuar 2012

The Outcasts, John Flanagan

John Flanagan; Brotherband series vol 1, The Outcasts

John Flanagani eelmist sarja Rangers Apprentice olen ma siin juba kommenteerinud. Tegu on niisiis rohkem seiklusjutu või alternatiivajalooga, kui puhta fantaasiakirjandusega – sest üleloomulikke olendeid ja võlujõudu neist raamatutest ei leia. Kui jätkata sellest, et mida need raamatud ei ole, siis kindlasti ei ole nad suurem asi lugemine ka romantikalembestele. Kui Rangers Apprentice sarja hilisemates osades mõned kallistused ja musud juba olid, siis käesolevas raamatus on kogu naissugu kuskil taustal, eriti neile sõna siin ei anta. Raamat ei ürita olla ka midagi eepilist, samas ma ehk päris lennujaamakirjanduseks seda ei loeks, natuke ikka rohkem on autor nende kallal vaeva näinud.


Maailm, kus tegevus toimub, meenutab kangesti meie enda oma – eelmise sarja tegevus toimus Araulenis mis oli väga sarnane Inglismaaga, vahepeal eksleti kauges ja võõras Nihon-Ja’s mis oli sarnane Jaapaniga, lisaks kohtame inimesi keda võiks pidada araablasteks, keltideks, prantslasteks jne jne. Nimed on küll veidi muudetud aga inimesed ja kultuurid on äratuntavad.


Uue sarja tegevus toimub Skandias, ajaliselt paralleelselt eelmise sarja viimaste osade toimumisega. Skandid on viikingid – suured, tahumatud, sarviliste kiivritega, nad sõuavad oma laevadega ringi ning rüüstavad teiste riikide rannakülasid. Siit leiame ka juba ühe tuttava tegelase – nende juhi ehk oberjarl Erak’i.


Peategelaseks on selles loos aga 16 aastane noormees Hal. Ta isa oli lugupeetud sõdalane, kes paraku ühel retkel surma sai. Ta ema on endine ori, Araulenist juba tüdrukupõlves Skandiasse toodud ja sinna paika jäänud. Lisaks kuulub perekonda Thorn, vana ühe käega sõdalane kelle elus paljugi on viltu vedanud ja kes Hali aidates nüüd oma elule uue mõtte on leidnud. Segaverelisena on Hal kergema kondiga kui teised sama vanad noormehed, samuti ei tähenda ta segane päritolu just automaatset omaksvõttu teiste hulka.


Kui Skandia noormehed saavad 16 aastasteks, siis korraldatakse neile omamoodi kolmekuulised sõjameheks olemise kiirkursused. Nad jagatakse kuni 10 liikmelisteks salkadeks (brotherband) mis sel perioodil koos elavad ja treenivad ning omavahel võistlevad erinevates füüsilist vastupidavust, võitlemisoskust, navigatsiooni ja seilamist nõudvates ülesannetes. Seekord on poisse 28. Juhtub nii et paar karismaatilisemat kuju koondavad enda ümber kumbki 10 liikmelise grupi ja üle jääb 8 väljatõugatut keda keegi oma gruppi ei valinud. Tegu on suht kirju seltskonnaga, kellel esmapilgul ei tundu olevat mingit võimalust teiste, arvukamate ja füüsiliselt suurematest ja tugevamatest poistest koosnevate gruppide vastu saamiseks. Edasi kulgebki raamat suuresti sellel rajal, kuidas esialgu vastumeelselt oma grupi juhiks pandud Hal nende puudustest üle saab ja nutikust kasutades esmalt oma grupi ja siis ka suure osa nii noorte kui vanade skandide lugupidamise pälvib. Muidugi ei puudu raamatust ka verivaenlane ja raamatu lõpus tehakse kenasti sissejuhatus ka järgmisse osasse, mis tõotab tulla vähemalt sama pingeline.

Kokkuvõttes korralik, tempokas ja noortepärane seiklusjutt, julgen soovitada.


Action 5
Thriller 2
Romantika 0
Maagia 0

9 kommentaari:

  1. Kõlab toredasti, tellisin juba Krisost ära, aga hakkasin siis korra kõhklema - ega selle lugemiseks eelnevalt Rangers Apprentice sarja lugemine vajalik pole?

    VastaKustuta
  2. Ei ole väga suur probleem ma usun. Otseselt tegevusi üle ei tule, kuigi viiteid varasematele juhtumustele mõned on. Need siis jäävad ilmselt veidi udusemaks lihtsalt. Omaette teema on et kui hästi uus lugeja sellest maailmast aru saab, kui varasemaid pole lugenud.

    Raamatutes Icebound Land ja Battle for Skandia joonistati too maailm päris kenasti valmis ja minu jaoks oli see juba tuttav. Samas usun et väga suuri probleeme vast ei ole. Võibolla jääb veidi segaseks et miks nad nii suurt rõhku võitlusoskusele panevad, kuna nende põhilisest elukutsest rannikukülade rüüstajate ja palgasõduritena ei ole selles raamatus eriti juttu..

    VastaKustuta
  3. Ma kusagilt lugesin, et see raamat on soovitatav kõikidele, kel vanust üle kaheteistkümne :) Nii et ma kavatsen kindlasti seda kirjatükki lugeda (kuigi kahetsusväärne on muidugi see, et kallistuste ja musudega ollakse kitsid). Mul olid ka Pihlaga sarnased muremõtted, et ehk tuleks tema "The Lost Stories" siiski enne kätte võtta ja ilmselt ma Su kommentaari lugedes ikka võtangi.

    VastaKustuta
  4. Ma ei usu et see Lost Stories selles kontekstis hea mõte on. See on ikkagi järg Rangers sarjale, rohkem nagu desserdiks neile kes varasemad osad on läbi lugenud, st ta seob kokku varasemast ripakile jäänud niidiotsi. Esimese raamatuna ma seda kindlasti ei võtaks, sest kõigil neil lugudel on seal mingi varasem taust. Seal on side eellugudega palju tugevam kui Outcasts ja Rangers sarja vahel ja Skandidel pole seal Lost Stories lugudes kuigi suurt rolli.

    Kui mingit ühte raamatut eellooks võtta, siis ma võtaks Battle for Skandia. See on kah küll nüüd sarjast välja rebitud aga valgustab Skandide olemust ilmselt kõige paremini.

    VastaKustuta
  5. Ma puterdasin jah natuke eelmises kommentaaris. See "The Lost Stories" on Rangers Apprentice sarja 11 raamat. Selle lugemisest ei ole tõesti mõtet alustada :P

    VastaKustuta
  6. Otcast'ide järgmine osa on müügis :)

    VastaKustuta
  7. Brotherban: The Invaders, ehk siis Brotherband triloogia teine osa on mul nüüdseks loetud. Noormehed koos vanast sõdalasest mentori Thorniga on asunud retkele heastamaks ühte apsu millega nad eelmise raamatu lõpuosas hakkama said. See raamat jätkab kirjeldust poiste täiskasvanuks saamisest, seekord aga mitte suhteliselt ohutute sõjamängude raames vaid tormistel meredel ja reaalsete vaenlastega võideldes. Raamatu keskel liitub seltskonnaga ka üks tarmukas neiu, kes paari noormehe südame juba kiiremini põksuma paneb ja ennustab senisest tugevamat romantilist liini triloogia kolmandas osas.
    Lugesin raamatu läbi vähem kui 24 tunniga, ma arvan et see peaks soovituseks sobima ;)

    VastaKustuta
  8. Kolmas osa The Hunters kah nüüd loetud. Noored viikingid said oma seiklusega õnnelikult ühele poole ja pahad said karistatud. Eelmises kommentaaris ennustasin tugevamat romantilist liini aga selle jaoks paraku selles osas eriti aega ei jätkunud, actionit oli liiga palju. Päriselt ta siiski ei puudunud, lõpupoole puistati vihje tuleviku suhtes, ehk siis kinnitati südamete jätkuvalt kiiret põksumist, kuigi selle osas mingit progressi selles raamatus ei toimunud. Autor on vihjanud, et see Brotherband sari saab ilmselt sama mahukas kui Rangers Apprentice sari (10-12 raamatut), nii et kindlasti jõuavad tegelaste suhted veel areneda. Autoril olla juba valmis lood veel kahe "seikluse" tarvis, kumbki mahutatakse kahte raamatusse, nii et kindlasti tuleb veel vähemalt 4 raamatut.
    Tähelepanu väärib see, et kui Rangers Apprentice sarjas esimest korda skandidega kohtudes oli tegu suht barbaarsete rannakülade rüüstajate ja palgasõduritega, kes muuhulgas pidasid veel orjasid ja olid üleüldse suht kahtlasevõitu kamp, siis järk-järgult on nad arenenud vägagi tsiviliseeritud, kuigi oma "kiiksudega", rahvaks. Veidi veider on lugeda kuidas vanem skand kutsub noori korrale kui nood laulu sees "kick his ass" tahavad laulda - kuna seltskonnas on naisterahvas. Ei ole justkui sama kamp, mis Icebound Land raamatus. Aga ilmselt siis autor ei leidnud võimalust nii primitiivsete barbarite peale sarja üles ehitada ja oli sunnitud neid tsiviliseerima. Ega see tsiviliseerimine nii ootamatult tulnudki, see toimus järk-järgult läbi mitmete raamatute, nii et häirivat arenguhüpet ei olnud.

    VastaKustuta
  9. Mul nüüd "Outcasts" loetud. Miskipärast torkab pähe selline sõna nagu "naivistlik". Noored poisid olid siuksed naiivsed ja inimeste vahelised suhted olid naiivsed ja naljad olid naiivsed ja pahalased olid naiivselt pahad. Natuke harjumatu kirjutamisstiil minu jaoks oli see autoripoolne pidevalt ühe tegelase mõtetest teise tegelase omasse hüppamine. Tavaliselt piirdutakse peategelase või paari peas olemisega, aga siin võis vabalt kolme lause jooksul kolme erineva tegelase mõtteid külastada. Selline poistekas seiklusjutt. Omamoodi tore lugemine, ega ei kahetse küll, aga minu jaoks jäi justkui miskit sügavust ja vaimuteravust puudu. Sarjaga jätkata tõenäoliselt ei kavatse.

    VastaKustuta