esmaspäev, 20. detsember 2010

Lois McMaster Bujold "The Curse of Chalion"


Sattusin eile mõtlema ühele toredale fantaasiaraamatule, mida lugesin tegelikult juba möödunud kevadel. Tegemist on Robin Hobbi salamõrtsukaraamatute stiilis eepilise fantaasiaga, kus seiklemas printsid-printsessid ja kaalul kuningriikide saatus. Seega soovitan julgelt kõigile, kellele nood raamatud meeldisid.
Raamatu peategelaseks on sõjaveteranist vaesunud aadlimees Cazaril, kes on sõjas endale õnnetul kombel mõjuvõimsaid vaenlasi hankinud ja soovib oma ülejäänud elu vaikselt ja tagasihoidlikult veeta. Kodukandi suuraadliproua paneb ta aga tööle oma tütretütre ja tema seltsidaami koduõpetajana. Tütretütar, printsess Iselle, on valitseva kuninga poolõde. Kui selgub, et kuningapaaril on pärija saamisega raskusi, kupatatakse kuninga poolõde ja poolvend kui potentsiaalsed troonipärijad õukonda, kus neid ootavad kurikavalad intriigid ja Cazarili võimsad vaenlased. Iselle'i kaitsmiseks on Cazaril sunnitud hakkama kasutama musta maagiat, millel on aga päris õõvastavad tagajärjed...
Minu jaoks olid raamatu peategelased toredalt inimlikud ja sümpaatsed ning nende vestlused ja peategelase sisemonoloogid teravmeelsed. Tuul, kes minu soovitusel kah raamatu läbi luges, arvas küll, et naistegelaste - printsess Iselle'i ja tema kaaslanna Betrizi iseloomujooned olid liialt napilt väljajoonistatud. Mulle see lugemisel silma ei torganud, minu meelest oli tegemist päris hakkajate daamidega.
Wikipediast sain veel teada, et raamatu süžee põhineb laiades joontes Kastiilia Isabelle'i elulool. Samasse maailma on autor kirjutanud veel kaks raamatut, kus ühes on peategelasteks Chalioni needuse raamatu kõrvaltegelane (Iselle'i ema). Süžeetutvustus küll sama põnev ei tundunud kui Chalioni raamatul, kuid arvan, et võtan selle siiski peagi ette.

3 kommentaari:

  1. Tundub isuäratav, eriti kui ütled, et raamat Hobbi salamõrtsuka stiili meenutab.
    Eesti keeles on Bujoldilt ilmunud "Au riismed", "Barrayar" ja "Sõduri õpilane" - oled Sa neid ka lugenud ja oskad võrrelda, kumb sari parem?

    VastaKustuta
  2. Seda sarja ma lugenud ei ole. Veidi olen raamatutega kursis, kuna mu ema luges neid ja jutustas mulle aeg-ajalt muljeid. Sain aru, et tegemist rohkem ulme- kui fantaasiajuttudega (mulle žanripuhas ulme igakord kuigi hästi ei istu), aga proovida võiks sellegipoolest, kirjanik tundub meisterlik olevat.

    VastaKustuta
  3. Lugesin kirjastus "Varrak" kodulehelt, et märtsikuus on ilmumas järg "Sõduri õpilasele" ja see kannab nime "Vori mäng". Selgituseks lisatud järgmist: "Miles Vorkosigan lõpetab sõjaväeakadeemia ning tema üllatuseks suunatakse ta ühele arktilise kliimaga saarele meteoroloogiaohvitseriks. Ta peab seal kuus kuud vastu pidama ja allumist õppima. Paraku aga juhtub nii, et Miles`il tuleb ootamatus olukorras taas kõrgema ohvitseri käsku trotsida ning nõnda satub ta Keiserliku Julgeoleku käsutusse. Uus ülesanne viib ta galaktilisse regiooni, mille arengud võivad hakata Barrayari huve kahjustama. Muidugi ei kulge kõik vastavalt kavatsustele ning Miles peab võtma kokku kogu oma nutikuse, et päästa kõigepealt enda, aga siis ootamatult ka keiser Gregor Vorbarra elu. Õnneks saab ta selle juures arvestada Dendarii Palgasõduritega.
    Järg ühe kõigi aegade populaarsema ulmesarja eelmisele raamatule “Sõduri õpilane” (Varrak 2010). Varrakus on ilmunud ka sarja eellood „Au riismed“ (2008) ja „Barrayar“ (2009)."

    VastaKustuta